A nap legfontosabb eseménye az Európai Központi Bank (EKB) várva várt kamatdöntése volt. A piacok a gazdaságösztönző mennyiségi monetáris intézkedések fokozására számítottak, ami meg is történt.

Az EKB 0,05 százalékról nulla százalékra csökkentette irányadó kamatát, a tavaly márciusban beindított havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programját áprilistól kezdve 20 milliárd euróval havi 80 milliárd euróra bővítette, valamint március 16-tól mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította a az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot.

Az EKB csomagja jóval ambiciózusabbnak bizonyult a piaci várakozásoknál. Az irányadó kamat nullára csökkentésére nem számítottak az elemzők, a kötvényvásárlási program bővítésének mértéke pedig meghaladta várakozásaikat. A piaci szereplők általában úgy vélték, hogy az EKB csak 10 milliárd euróval, havi 70 milliárdra bővíti a keretet. A csomag segít kiaknázni a különböző monetáris eszközök közötti szinergiákat, hozzásegít, hogy lendületet kapjon az euróövezet gazdasága, és az infláció gyorsuló ütemben megközelítse a 2 százalékos célt - mondta az intézkedések bejelentését követő sajtótájékoztatón Mario Draghi, az EKB elnöke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy további kamatcsökkentésre már ne nagyon számítson senki. A tőzsdék kezdeti pozitív lendülete ekkor negatívba fordult. A főbb európai indexek két-két és fél százalékos nyereségéből így a zárás közeledtével már másfél-két százalék veszteség lett.

Az európai kereskedési idő végén a nem hivatalos adatok szerint a frankfurti DAX index 2,16 százalék, a londoni FTSE-100 index 1,77 százalék, a párizsi CAC-40 index 1,40 százalék veszteséget mutatott. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,36 százalékkal, az európai FTSE Eurofirst 300 index 1,48 százalékkal gyengült csütörtökön.

Az olaj ára csökkent csütörtökön, a Brent nyersolaj 2,99 százalékkal, az amerikai WTI nyersolaj 2,43 százalékkal állt alacsonyabban az európai tőzsdék zárásakor hordónként 39,84 és 37,36 dolláron. Az arany ára 0,68 százalékkal unciánként 1266,00 dollárra emelkedett. Az EKB-bejelentést követően 1,0970 dollárról 1,0830 dollárra gyengült az euró, majd erősödni kezdett. Az európai tőzsdék zárásakor már 1,51 százalék nyereségben járt, 1,1166 dolláros árfolyamon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!