Befektetők újra elkezdtek aggódni amiatt, hogy Spanyolország és Görögország képes lesz-e finanszírozni az adósságát és a biztonságosnak vélt amerikai kötvényekben kerestek menedéket, aminek hatására rekord mélységbe estek a hozamok, a dollár pedig újabb rekord szintre erősödött az euróval szemben.

A DJIA indexének mind a 30 komponense veszteségben nyitott, az esést a 3,5 százalékot eső - a vártnál rosszabb eredményeket közlő - McDonald's vezette. A Dow jelenleg 1,1 százalékos mínuszig korrigált vissza.

Az S&P-500 a kezdeti 1,8 százalékos esés után jelenleg 1,4 százalékos veszteségben, míg a Nasdaq -2,4 százalékról -1,3 százalékig mérsékelte a kezdeti zuhanását. Az S&P-500 indexét a tech-szektor húzta le leginkább.

A hétfői bizonytalanságot az fűtötte, hogy a Der Spiegel vasárnap  meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította, hogy az IMF nem akarja tovább finanszírozni Görögországot. Ezt a hírt hétfőn a Valutaalap cáfolta.

A 10 éves spanyol kötvények hozamai is az egekben jártak, 23 bázispontos ugrással 7,5 százalékos hozamnál, miután Valencia után Murcia tartomány is bejelentette, hogy pénzügyi segítséget kér szeptemberben.

Európában a bankrészvények közel 4 százalékos veszteségben járnak, miközben az olasz tőzsdefelügyelet bejelentette, hogy egyelőre a pénteki kereskedésig betiltja a shortolást.

Mindezek hatására az euró kétéves mélypontjára esett a dollárral szemben, a devizapár kurzusa jelenleg 1,2124-nél jár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!