Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Továbbra is csökkenő trend látható a hazai részvény piacon, de az index fontos támaszhoz érkezett, és pozitív korrekció indult a parketten. A 20 000 pontos támaszt közelítette meg, és innen pattant vissza.

Ha folytatódik az emelkedés, akkor a 22 000 és 22 800 pontos szinteket tesztelheti vissza a mutató.

Rövid távon ezért vételi pontokat érdemes keresni, az egyes blue chipek is valószínűleg pozitív irányba mozdulnak a következő hetekben.

Közép-hosszútávon azonban lefelé mutat a trend, de a 20 000 pontos támasz miatt csak egy erőteljesebb pozitív korrekció után érdemes shortpozíciót nyitni. Ha ez a szint sérülne, akkor nagy zuhanás alakulhatna ki a piacon.

A blue chipek közül egyértelműen az OTP teljesít a leggyengébben, tíz hónapos mélypontra zuhant a papír június elején. A 4900-5000 forintnál látható ellenállást teszteli vissza jelenleg, a szint áttörése esetén erőteljesebb korrekció jöhet. A következő ellenállás 5300 forintnál látható, ennek áttörése után akár 6000 forint környékére is erősödhet. Rövid távon túladott az árfolyam, elég nagy a valószínűsége a pozitív korrekciónak, de fokozott óvatosság ajánlott, hiszen az elmúlt hetekben tapasztalhattuk, hogy látványos eladói nyomás van a papírnál, ezért bármikor lepattanhat az ellenállásokról, és esés indulhat.

A trend lefelé mutat a Molnál is, csökkenő tetők és aljak láthatók a grafikonon. Ennek ellenére shortpozíciókat most túl kockázatos nyitni, egy erős támasz tartja ugyanis az árfolyamot. A 16 900-17 000 forintos zóna többször megfordította már az olajpapírt az elmúlt hetekben. (A szint erősségét jelzi, hogy a januári korrekció után is ezen a ponton fordult az árfolyam.) Több alsó kanóc is látható a Mol japángyertya-grafikonján, ami szintén jelzi, hogy a támaszról több ízben is visszapattant a kurzus az elmúlt hetekben. Egyelőre nem valószínű a szint törése, ezért rövid távon inkább a vételi oldalon érdemes gondolkodni.

A grafikonon ugyan csökkenő trend látható, de jelen esetben rövid távon kisebb a kockázata a trendellenes pozíciónak. Ellenállás 19 000 forintnál és a 19 575-19 645 forintos résnél látható.

A legjobb teljesítményt az elmúlt hetekben a Richter könyvelhette el. A gyógyszerpapír három és fél éves csúcsra erősödött, míg a többi blue chip mélypontok közelében tartózkodik. Május közepe óta tart a hegymenet, a 40 000 forintos szintről indult felfelé, és a 44 000 és 45 200 forintos két fontos ellenállás csak rövid időre állította meg, múlt héten sikerült újabb maximumra kapaszkodnia. Jelenleg korrekció látható a papírnál, a technikai kép azonban pozitív, így a kisebb visszaesésekben vételi pontokat érdemes keresni. A legközelebbi erős támasz 44 000 forintnál látható, a további emelkedés előtt akár ezt a szintet is megérintheti. Ha folytatódik az emelkedés, akkor az 50 000 forint környékén található történelmi maximum jelenti a következő ellenállást.

A Magyar Telekom fontos támaszhoz érkezett, a 640 forintos szint tartja az árfolyamot közel másfél hónapja. Ha a közeljövőben nem sikerül visszapattannia a szintről, akkor törhet a támasz, és nagyot zuhanhat. Ebben az esetben az 560 forintos szint is elérhető. Bár nem mutat sok erőt a papír, de a pozitív forgatókönyvet is figyelembe kell venni, amely szerint 700 forintig erősödhet, ha a támaszról sikerül fordulnia.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!