A jelentés ugyan nem nevezi nevén az ötöket, annyit közül csupán, hogy a hét nagybank (OTP, K&H, MKB, CIB, Erste, Raiffeisen, HVB), négy középbank (BB, Citi, ÁÉB, Inter-Európa), egy kisbank (Cetelem) és egy szakosított hitelintézet (Fundamenta-Lakáskassza) rendelkezik összesen tizenhárom bankcsoporttal. A 13-ak idei első féléves, 169,3 milliárd forintos adózott profitja 21,7 százalékkal haladta meg a 2004 első félévit, valamennyi bankcsoport nyereséggel zárta az első félévet, a profit 87,2 százalékát az anyabankok termelték meg. A bankcsoportok egyébként a hazai pénzügyi közvetítésben jelentős piaci részesedést értek el, meghatározó szerepük továbbra sem kérdéses. Június végén a bankszektor mérlegfőösszegének 86,3 százaléka, kezelt ügyfélvagyonának pedig 79,2 százaléka az anyabankoknál és leánybankjaiknál összpontosult. A befektetési alapkezelők által kezelt ügyfélvagyon 85,7 százalékát a bankcsoporthoz tartozó alapkezelők kezelték, a pénzügyi vállalkozások összes eszközének 61 százaléka a banki hátterűek mérlegében szerepelt, a befektetési vállalkozások mérlegfőösszegének 71,9 százalékával, kezelt ügyfélvagyonának pedig 47,6 százalékával a két banki hátterű rendelkezett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!