A BUX index a január végén kialakult kettős csúcs óta csökkenő trendben mozog. A nyakvonal (19 098) közelében zajló, jelentős "küzdelmet" érzékeltető, nagy volatilitású napok után az árfolyam tovább csökkent és több rést hagyva végül február 28-án érte el legutóbbi mélypontját. A mélypont egy "sziget" formációban helyezkedik el, melyet két kereskedési nap gyertyája alakot. Elméletileg egy ilyen sziget a fennálló − esetünkben a csökkenő − trend megfordulását jelöli. Jelenleg azonban az emelkedés elakadt és a kurzus továbbra is a csökkenő trend alatt maradt. A felpattanás során az index a sziget formációból kiszámítható emelkedést már teljesítette is. Amennyiben a jegyzés kijön a csökkenő trend alól, akkor várhatóan betölti majd az esés során 19 072−18 986 között maradt rést, amelynek felső széle egyben a fentebb említett nyakvonal, ami most már potenciális ellenállási szintként funkcionál. Ezt követően 19 280 pont közelében ütközik a jegyzés egy hosszú távú csökkenő trend vonalába. Ezt a forgatókönyvet akkor érdemes felülvizsgálnunk, ha a kurzus a sziget második résének betöltése után ismét lefelé fordul. Ennek során "W" alakulhat ki 18 297 közelében, egyébként a jegyzés egy hosszabb távú emelkedő trendhez csökkenhet 18 110 pontnál. A harmadik potenciális támaszszint 17 705.

Az emelkedő trend visszatesztelése történt meg kedden
Kép: Napi grafikonok

A Mol részvényeinek jegyzése a korábbi emelkedő trendből "fej és vállak" formációval fordulva kezdett csökkenésbe, majd a formációból számítandó célárat túlteljesítve 16 940 közelébe esett vissza. Az emelkedés lehetőségei eléggé korlátozottak. Amennyiben az említett érték feletti zárásokat tapasztalunk, akkor a legutóbbi, meredek, eső trend alól kibújhat a jegyzés és visszatesztelheti a néhány napja lefelé átlépett trendvonalat. Ha a jegyzés a fentebb említett támaszszint alatti zárásokat produkálna, akkor további csökkenésre számíthatunk 16 400 vagy 16 100 közelébe. Figyelemre méltó az is, hogy a hosszabb távú, heti bázisú grafikonon megtörni látszik egy 2011 szeptembere óta tartó emelkedő trend. Itt a legközelebbi hosszabb távú támasz 16 650 közelében alakulhat ki.

Az OTP Bank részvényeinek jegyzése a január 18. és január 20. között kialakult kettős csúcs után ismét egy hasonló formát épített, de immár a 4900 forint körüli árszinteken. Innen csökkenés indult, megtörve az elmúlt év novemberében indult emelkedő trendet. A tegnapi napon a trendvonal visszatesztelése is megtörtént. Jelenleg tehát egy olyan, speciális fej és vállak kialakulásának lehetünk tanúi, amelynél az eddig kialakult bal "váll" és a "fej" egyaránt kettős csúcsokból áll. Az emelkedés legközelebbi akadálya a "fej" teteje, amely egyébként egy hosszabb távú emelkedő trendcsatorna felső széle mentén helyezkedik el. Ha a jegyzés "délnek" venné az irányt és a jobb "váll" is kiépül, akkor a nyakvonal átlépése után további, a fej−nyak vonal távolsággal megegyező csökkenésre számíthatunk, amely a 4165−4186-nál lévő rés betöltésével érhet véget. Ezzel az árfolyam egy rövidebb távú, emelkedő trendcsatorna alsó széléhez ér.

A Richter részvényeinek árfolyama 34 160-ről pattant fel, de az emelkedés nem volt hosszú életű. A jelenlegi lecsúszás első potenciális támasza az előbb említett szint lehet. Ha innen a jegyzés ismét felpattanna, akkor a "W" forma alapján 36 000 közelébe emelkedhetne a kurzus. Ha az esés folytatódik, akkor a következő lehetséges támasz, annak a csökkenő ék alakzatnak az alsó széle követi, amelyben jelenleg mozog a kurzus. Érdemes megemlíteni, hogy a hosszabb távú, heti bázisú grafikonon is a 34 140-es szint jelent támaszt. Az Egis jegyzésének esetében azt láthatjuk, hogy az árfolyam a 18 000-res szint felfelé történő átlépése után itt immár mint támaszon igyekszik támaszt építeni. Az emelkedés útjában a közelebbi akadályok 19 400, majd 19 724 közelében helyezkednek el. Egyértelmű negatív fordulatot a kurzus 18 330 alatti zárások nyomán vehet.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!