A Bill Gross sztáralapkezelő nevével fémjelzett Pimco TR az alapkezelő adatai szerint mínusz háromról mínusz négy százalékra növelte az amerikai államkötvényekben levő kitettségét, vagyis növelte short (eladási) pozíciói arányát - írja a Handelsblatt.com. A világ legnagyobb kötvényportfólióját kezelő társaság már régóta óv az amerikai államkötvényektől, elsősorban az USA túlköltekezése miatt, amit tettek is követtek. Februárban megvált valamennyi amerikai kötvényétől, majd márciusban short pozíciókat kezdett rájuk kötni, azaz az árfolymok jövőbeli esését igyekszik kihasználni.


Bill Gross legutóbbi jelentésében azt írja, hogy azok, akik kényszerből vagy nemtörődömségből továbbra is amerikai kötvényekbben ülnek, évi 1-2 százalékponttal alacsonyabb hozamra számíthatnak a történelmileg megszokottnál. Sőt sok esetben negatívak lehetnek a reálhozamok.


Utoljára a Standard & Poor's növelte az amerikai papírokkal kapcsolatos szkepszist, amikor április közepén negatív kilátással látta el azokat. Ezzel az a veszély fenyegeti a kötvényeket, hogy kicsúsznak a legfelső, AAA-s kategóriából, hacsak nem sikerül az eladósodottságot csökkentő pályára állnia az országnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!