A részvénypiac a jelek szerint félúthoz érkezett - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Az S&P 500-as index mindössze másfél százalékkal áll nemrég beállított, mindenkori csúcsától, azonban a múlt pénteki emelkedéstől eltekintve meglehetősen bizonytalan időszakon van túl.

A pénteken bejelentett adat szerint az amerikai gazdaságban májusban 175 ezer új munkahely keletkezett, ez enyhén jobb a vártnál, azonban nem annyival, hogy megkérdőjelezné a Fed monetáris politikájának megváltozását a közeljövőben. Néhányan attól tartottak, hogy egy esetlegesen a vártnál sokkal jobb munkaerő piaci adatot látva a Fed esetleg hamarabb elkezdi kötvényvásárlási programjának lassítását, egy rossz adat pedig a gazdaság helyzetének gyengeségére világíthatott volna rá.

A részvénypiac május végén kezdett korrekcióba, Ben Bernanke Fed elnök meghallgatását követően, ahol kijelentette, a jegybank akkor kezdi el kötvényvásárlásainak nagyságát csökkenteni, ha a gazdaság a növekedés jól látható jeleit mutatja majd.

Finomhangolás

A megnövekedett bizonytalanságot jól mutatja a volatilitás emelkedése a részvénypiacon, a VIX index három hét alatt 20 százalékkal emelkedett, azonban még a pénteki 15,4-es értéke is a nyugodtabb időszakokra jellemző alacsony tartományban maradt.

A részvénypiacok jelenleg a finomhangolás fázisában vannak, egy váratlan változás a monetáris politikában hatalmas lefelé mutató kockázatot jelentene - mondta Anastasia Amoroso, a J.P. Morgna Funds stratégája. Ez a finomhangolás, vagy alkalmazkodás azt jelenti, hogy a részvénypiac szűk sávban mozoghat a következő időszakban.

A tőzsde idén eddig már nagyon sokat emelkedett, s szinte minden szektor részt vett benne - írja az elemzés. Így nehéz megmondani, hogy egy esetleges mélyebb korrekció megindulása milyen részvényeket érinthetne a legérzékenyebben. Az idei legjobban szereplő szektor az egészségügyi volt, 20 százalékos emelkedéssel, s ez hagyományosan defenzív szektornak tekinthető. De a legrosszabbul teljesítő iparág képviselői, a távközlési társaságok részvényei is defenzívnek tekinthetőek, s ez meglehetősen zavarossá teheti a képet egy hagyományos stratégiát követő befektető számára. A monetáris politika változására különösen érzékeny ciklikus iparágak részvényei túlteljesítették idén a piacot, mindezek ellenére az elmúlt hetek kisebb korrekciójában mégsem ezek teljesítettek rosszabbul.
Az igazán gyenge teljesítményt a magas osztalékhozamú papírok nyújtották, a jelek szerint a befektetők ezek árfolyamát vélték a legérzékenyebbnek a felfelé induló állampapír hozamokra.

Itt most nem az történt, hogy a befektetők kiszálltak volna a a nagyot emelkedő részvényekből. Ellenkezőleg, az osztalékpapírokat adták, s ez akkor jellemző, ha a piac egy része feladja a biztonsági játékot  - írták a Bespoke Investment Group szakértői friss elemzésükben.

Kevés lesz az impulzus

A héten kevés olyan esemény várható, amely felboríthatná a piac kényes egyensúlyi helyzetét. Jelentős vállalati eredmények nem lesznek, s az amerikai makronaptár is meglehetősen üres fontos adatok tekintetében. Csütörtökön a májusi kiskereskedelmi adatokat publikálják, pénteken a Michigan Egyetem júliusi fogyasztói bizalmi indexét várhatja a piac.

Inflációs számok is érkeznek, termelői árindexet közölnek május hónapra vonatkozóan a hét utolsó munkanapján. A jelek szerint egy unalmas nyári kereskedési periódus képe körvonalazódik a piacon - mondta Frank Davis, a LEK Securities igazgatója. A kiskereskedelmi cégeket megmozgató adaton kívül nem nagyon számítok a pénteki nagy ugrás folytatódására a héten, de nagy esésre sem látok jelenleg okot - tette hozzá.

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőző
június 10.1:50JapánGDP-változás, annualizáltI. n.-év, V3,5%%
10:30eurózónaSentix befektetői bizalomjúnius-15,6
11:00OlaszországGDP-változás, év/évI. n.-év, V
11:00OlaszországGDP-változás, negyedév/negyedévI. n.-év, V-0,5%
június 11.Japánalapkamatdöntés0,001
10:30Nagy-Britanniaipari termelés, év/éváprilis-1,4%
június 12.8:00Németországinfláció, év/évmájus, V0,015
10:30Nagy-Britanniamunkanélküliségi ráta, 3 haviáprilis0,078
11:00eurózónaipari termelés, év/éváprilis-1,7%
június 13.14:30USAkiskereskedelmi forgalommájus0,001
június 14.11:00eurózónainfláció, év/évmájus, V
14:30USAtermelői árindex, év/évmájus0,006
15:55USAMichigan Egyetem bizalmi indexejúnius84,5

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!