Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A befektetők nettó 59 százaléka hisz abban, hogy a világgazdaság erősödni fog a következő 12 hónapban - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből, amelyben 251, összesen 691 milliárd dollár befektetéséért felelős szakembert kérdeztek meg. Ez az arány megegyezik a januárban tapasztalttal, az év eleji hangulati csúcs négy egymást követő hónap javulását követően alakult ki. A szakértők szerint emelkedni fognak a vállalati profitok is, immár nettó 39 százalék van ezen a véleményen a januári 29 százalékot követően. A portfóliómenedzserek szerint a vállalatvezetőknek ebben a környezeteben ki kell bújniuk fedezékükből, s a cégeknél felhalmozott készpénzt beruházásokra kell fordítani. A megkérdezettek nettó 48 százaléka van ezen a véleményen, ez a legmagasabb aráény 2011 áprilisa óta.

A befektetők szerint még mindig van értékelési tartalék a részvényekben az év elején lezajlott erőteljes részvénypiaci áremelkedést követően is. Nettó 13 százalékuk véli úgy, hogy a részvények jelenleg alulértékeltek, eközben nettó 82 százalékuk gondolja azt, hogy a kötvények túlságosan drágák. Ez utóbbi a második legmagasabb érték az európai adósságválság 2012-es enyhülését követő időszakban. A kockázati étvágy immár sokadik hónapja magasan jár, a portfóliók átlagos készpénzaránya alacsony, 3,8 százalékos szinten ragadt, miközben a készpénz felülsúlyozó alapkezelők aránya a januári 8 százalékról 2 százalékosra olvadt, 2011 februárja óta ez a legalacsonyabb érték.

A folyamatos, nagy arányú optimizmus technikai szempontból elég veszélyes lehet a piacokra, ugyanakkor a részvénypiacok értékeltségi szintje erős támaszt biztosíthat az árfolyamoknak, s azt engedi sejtetni, hogy a korrekciók gyorsak lehetnek. - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája.

A portfóliókon belül a részvények aránya a januárban tapasztalt magas szinten ragadt, jelenleg a szereplők nettó 51 százaléka súlyozza felül ezt az eszközosztályt. Ugyanakkor a kockázatviselési hajlandóság enyhe csökkenését mutatja, hogy a súly kezd eltolódni a defenzívebb szektorok irányába. Ennek jeleként az egy hónappal ezelőtti harmadik helyről az első helyre ugrottak a gyógyszeripari részvények a legkedveltebb szektorok ranglistáján, a befektetők immár nettó 27 százaléka súlyozza felül ezeket a papírokat a januári 11 százalék után. Eközben a gazdasági ciklusokra érzékenyebb szektorok népszerűsége csökkent, a legnagyobb vesztesek a technológiai részvények voltak, amelyek felülsúlyozása egy hónap leforgása alatt nettó 12 százaléknyi alulsúlyozásba csapott át, de csökkent az iparvállalatok és az energetikai cégek részvényeinek súlya is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!