Péntek óta 9,5 százalékkal emelkedett az amerikai crude olaj áprilisi lejárata, ma reggelre 98 dollár fölé ugrott a péntek esti 89 dollárról. A Brent 8,5-9 százalékot emelkedett ezalatt, jelenleg 108 dolláron jegyzik.

Ekkora emelkedésre két éve nem volt példa - mondta a Napi Gazdaság Online kérdésére Heitner Tamás a SolarCapital elemzője.

Az amerikai olajfajtáról legutóbb az az információ látott napvilágot, hogy magasak a készletek, ez alapján épülhetett ki jelentősebb short állomány, amit most zárni kell.
Hiába a fundamentumok, ha a félelem eluralkodik a piacon, akkor száguld minden.

A drágulás hátterében a szűnni nem akaró észak-afrikai bizonytalanság áll, először Tunézia, majd Egyiptom, most pedig Líbia állt be a sorba. Ez megannyi apró tűzfészek és mindig amikor már kezdett volna megnyugodni a piac, jött a következő rossz hír.  

Az árfolyam Heitner szerint "bármeddig elmehet", ennek nincs teteje. Két és fél évvel ezelőtt 147 volt a csúcs. A technikai szintek ilyenkor senkit nem érdekelnek, most fundamentális alapú a drágulás - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!