A portugál tízéves hozam 15 bázisponttal 10,43 százalékos történelmi rekordra emelkedett pénteken, az ír tízéves hozam 19 bázisponttal emelkedve már 11,28 százaléknál jár, a nap korábbi részében pedig 11,35 százalékon tetőzött, ami az eddigi legmagasabb érték.

A befektetők menekülési hullámát a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble nyilatkozata váltotta ki, melyben a kötvénytulajdonosokat arányos részvételre szólította fel a következő görög segélycsomagban. Ezzel viszont élesen szemben áll Jean-Claude Trichet ECB-elnök nyilatkozata, amelyben lényegében kizárta az ECB második görög mentőcsomagban való közvetlen részvételét. (Ezért meg is kapta a magáét az argentin jegybank elnökétől.)

Trichet ugyancsak kritizálta a német pénzügyminiszter nyomásgyakorlását a magánbefektetőkre, hogy menjenek bele a görög kötvények futamidő-hosszabbításába. Bármilyen erőszakos lépés hitelkockázati eseménynek minősülne és hatalmas hiba lenne az eurózónára nézve - tette hozzá.

A feszültséget fokozta, hogy az ECB alelnöke, Vitor Constancio pedig egy pénteki frankfurti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nem az ECB feladata megoldani a görög krízist.

Eközben a befektetők vásárolják a biztonságosnak gondolt német bundokat: a benchmark hozam 3 bázisponttal 3 százalékra csökkent, a kétéves német kötvény hozama pedig négy bázisponttal 1,58 százalékra esett.

A portugál és német kötvények hozama közötti különbség 744 bázispontra nőtt, ez a legmagasabb érték 1997 óta, amióta a Bloomberg regisztrálja az adatokat.

A görög hozamok eközben alig változtak, a kétéves hozam két bázisponttal csökkenve 25,73 százalékon, a tízéves nyolc bázispontot emelkedve 16,74 százalékon áll. A görög állam által kibocsátott kötvények nemfizetés elleni biztosítása viszont történelmi rekordra, 1534 pontra emelkedett a CMA adatai szerint.

A spanyol tízéves hozam három bázisponttal, 5,47 százalékra emelkedett a spanyol kormány június 16-án esedékes kötvényaukciója előtt. A jövő héten német, francia és olasz kötvényaukciókat is tartanak.

Egy, a Bloombergnek nyilatkozó kötvénykereskedő szerint a jövő héten lesz az idei legnagyobb aukciós kínálat, így Spanyolország részéről nehézségekbe ütközhet a tervezett kibocsátás, aminek időzítése nem mondható szerencsésnek.

Jó hír, hogy az olasz hozamok nem emelkedtek, Róma pénteken hatmilliárd euró értékben adott el egyéves papírokat 2,147 százalékos átlaghozam mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!