Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Investor Intelligence Services legfrissebb adatai szerint az amerikai profi befektetési tanácsadók körében is kialakult az a fajta szélsőségesen pesszimista hangulat, amely a középtávú piaci mélypontokat szokta övezni a részvénypiacon. Ez arra enged következtetni, hogy a néhány napja megindult emelkedésben még lehetnek tartalékok az Egyesült Államok részvénypiacain.


Az új felmérés szerint szeptember első hetére további 4 százalékponttal, 29,4 százalékosra csökkent az emelkedést váró szakértők aránya az Egyesült Államokban, míg pesszimisták tábora 6,5 százalékponttal 37,7 százalékra gyarapodott. Ezzel a bull/bear arány 0,78-re csökkent, ami megfelel a felmérés hosszú távú történetében a pesszimista szélsőség fogalmának.

A pesszimista szélsőség kialakulását követően rendszerint hetekig tartó emelkedés következik a részvénypiacon, hiszen az ellentét-analízisben hívők szerint ilyen hangulatban már mindenki eladott, aki el akart adni, tehát várható, hogy az egyensúly ezúttal a vevők javára fog felbillenni. Ennél nagyobb pesszimizmusról a szervezet egyébként az elmúlt négy év folyamán viszonylag ritkán adott hírt, a 2008 márciusi lokális mélypont, a 2008 őszi lokális mélypont és a 2009 tavaszi lokális mélypont környékén, illetve tavaly augusztusban.




A múlt héten a szintén pesszimista szélsőség irányába elmozdult kisbefektetői hangulat némileg megnyugodott néhány nap alatt. Az akkor mért szélsőséges értékekről az egyensúly felé mozdult el a bikák és a medvék aránya az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség adatai szerint. Az emelkedést várók aránya 10,1 százalékpontos növekedés után a 30,8 százalékos szintet ért el, a csökkenésre tippelőké 7,3 százalékpontos csökkenés után 42,2 százalékot. Mindkét szám a hosszú távú átlagok felett található, a bull/bear arány 0,73, ami még mindig a szélsőségesen pesszimista zónához van közelebb.



Az opciós piac eközben a kedélyek megnyugvásárló tanúskodik az utóbbi napokban. A múlt héten kifutott opciók zárása után a jelek szerint a szereplők nem kezdtek masszív eladási opció-vásárlásokba, a naponta számolt értékek alapján a megvett részvény és indexvételi opciók száma meghaladja az eladásiakét. A put/call arány 10 napos mozgóátlaga 0,9 körül tartózkodik, ezen a piacon szélsőségesen optimista hangulatról a 10 napos átlag 0,8 alatti értékeinél, pesszimistáról pedig egy felettieknél érdemes beszélni.



A VIX index is hasonló lassan nyugvó képet mutat. A mutató 23 pont közelébe csökkent, ezzel áttörte lefelé 200 napos mozgóátlagát, viszont van még tere a csökkenésnek a 20 körüli értéknél húzódó támasz szintekig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!