Nagyon jó nap jöhet Európában

Egy százalék körüli emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 4. péntek, 08:33
Fotó: Reuters

A befektetők jól fogadták, hogy az Egyesült Államok és Kína január 7-8-án miniszterhelyettesi szinten tart konzultációkat Pekingben a két ország közötti kereskedelmi viták rendezéséről. A kínai miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a gazdasági növekedés támogatásának érdekében adó- és illetékcsökkentéseket hajtanak végre, valamint tovább mérséklik a bankok kötelező tartalékrátáját.

A napokban közölt gyenge amerikai gazdasági adatok fokozták a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat, ami azt eredményezte, hogy a befektetők immár elkezdték beárazni az amerikai kamatemelési ciklus megfordításának esélyét - írja az MTI.

Bár az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága még mindig két kamatemelést valószínűsít az idei évre, a piacok már 40 százalékos esélyt adnak annak a lehetőségnek, hogy a Fed nem emeli, hanem csökkenti az alapkamatot. (Újabb tőzsdei cégbe szállt be Csányi Sándor jóbarátja.)

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin vegyesen alakultak az árfolyamok pénteken a New York-i tőzsdeindexek meredek csökkenése után. Tokióban az új év első kereskedési napján a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 2,47 százalékos mínuszban zárt, "bepótolva" azokat a veszteségeket, amelyeket más vezető tőzsdék szenvedtek el az utóbbi napokban.

A dél-koreai Kospi 0,83 százalékos pluszban, míg az ausztráliai S&P/ASX 200 0,25 százalékos veszteségben zárt. A sanghaji irányadó index 1,88 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 1,82 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,62 százalékkal 467,89 pontra emelkedett.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,02 százalékos pluszban, 56,52 dolláron, a februári szállítású WTI pedig 1,19 százalékos nyereségben, 47,65 dolláron forgott péntek reggel az ázsiai kereskedésben.

Csütörtökön erős veszteségekben zártak a főbb európai tőzsdeindexek.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,62 százalékkal, 6692,66 pontra, a frankfurti DAX-index 1,55 százalékkal, 10 416,66 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,66 százalékkal, 4611,49 pontra esett. Milánóban 0,61 százalékos, Madridban pedig 0,31 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést az irányadó index.

A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,86 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,84 százalékkal esett, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 1,29 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK