Az atlantai székhelyű vállalat nettó árbevétele a május 2-ával véget ért három hónapban éves összevetésben 32,7 százalékkal, 37,5 milliárd dollárra nőtt, meghaladta az elemzők által várt 34,96 milliárd dollárt.

Az összehasonlítható eladások 31,0 százalékkal nőttek, míg elemzők 19,4 százalékra számítottak a tavalyi negyedik negyedéves 24,5 százalék után. Az Egyesült Államokban 29,9 százalékos volt az organikus növekedés.

A vásárlások száma 19,3 százalékkal nőtt az első negyedévben, az egy vásárlásra jutó összeg pedig 10,3 százalékkal 82,37 dollárra emelkedett.

Nőtt a nyereség

A Home Depot nyeresége 4,14 milliárd dollárra, részvényenként 3 dollár 86 centre nőtt az egy évvel korábbi 2,24 milliárd dollárról, részvényarányosan 2 dollár 8 centről. Elemzők kisebb, átlagosan 3 dollár 8 centes nyereséget vártak részvényenként.

"Erősen indult a 2021-es pénzügyi év, továbbra is kihasználjuk a stratégiai beruházásainkból származó lendületet, és hatékonyan kezeljük a lakásfelújítási projektek iránti példátlan keresletet" - fogalmazott Craig Menear elnök-vezérigazgató.

A vállalatnak jól jött, hogy az építkezők és a vállalkozók visszaözönlöttek a boltokba, hogy befejezzék a világjárvány idején felfüggesztett projekteket. Az amerikai lakáspiac erejébe vetett fogyasztói bizalom ugyancsak pörgette az eladásokat.

Emelkedő pályán a cég

Márciusban a használt lakások mediánára rekordmértékben, 17,2 százalékkal emelkedett, a megkezdett lakóingatlan-építések évesített száma pedig 2006 júniusa óta nem látott szintre, 1,733 millióra nőtt.

"Az elmúlt negyedév kiemelkedő teljesítményét tekintve mondhatnánk azt, hogy a Home Depot elérte a csúcsot. A ma reggeli számok azonban azt mutatják, hogy a Home Depot még mindig emelkedő pályán halad" - mondta az MTI szerint Neil Saunders, a GlobalData adatanalitikai és tanácsadó cég ügyvezető igazgatója.

Saunders szerint az újabb kormányzati gazdaságösztönző intézkedésekből származó pénzeső volt "a hab a tortán" az első negyedévben. Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy ez a magas növekedési ütem valószínűleg nem ismétlődik meg a második negyedévben, mivel a fogyasztók más tevékenységek, például az utazások felé fordulnak.

A New York-i tőzsdén jegyzett Home Depot a Dow Jones ipari átlagot (DJIA) alkotó vállalatok egyike. Eddigi napi csúcsán 324,40 dolláron, 1,37 százalékos pluszban forgott, de nyitás után két órával 0,48 százalékos mínuszban, 318,48 dolláron jegyezték. Az elmúlt 52 hétben 234,34 és 345,69 dollár között mozgott az árfolyam, amelynek jelenlegi szintje több mint 33 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!