A vártnál ugyan valamivel gyengébb éves eredményt tett közzé mai gyorsjelentésében a Wizz Air, viszont akkora nyereséget vár idén, ami jelentősen meghaladja az elemzők eddigi várakozásait. A légitársaság bejelentése szerint a március végén záródó évében 28 százalékkal emelkedett nyeresége az előző évihez képest - írja a Reuters. A cég vezérigazgatója, Váradi József elmondása szerint a társaság nem érzékelte, hogy járatai iránt csökkent volna az érdeklődés a brexit hatására.

A társaság a most zárult évben 246 millió euró nyereséget termelt az egy évvel korábbi 193 millió euró után, eközben árbevétele 10 százalékkal emelkedett. A cégnek eközben az árazásban komoly versennyel kellett szembenéznie, mivel a rivális légitársaságok, elsősorban az easyJet és a Ryanair az alacsony olajárakat kihasználva növelte kapacitásait.

Az alacsony jegyárak és emelkedő üzemanyagárak jellemezte piaci környezet kétségtelenül kedvezett annak az ultra-alacsony költségű működési modellnek, amely alapján cégünk működött s képesek vagyunk növelni növekedésünk ütemét - idézte a hírügynökség Váradit.

A jövő év márciusában záruló évben a nettó nyereség a cég bejelentése szerint 250 és 270 millió euró között alakulhat, azonban figyelmeztettek arra, hogy ezt jelentősen befolyásolhatja a nyári szezon alakulása és a második félév is.

Az éves eredmények nagyjából megfeleltek a piaci várakozásoknak is, az idei évre szóló profit-előrejelzés azonban jó 8-10 százalékkal meghaladta azokat - mondta az RBC egyik elemzője a hírügynökségnek. A hírre a londoni kereskedésben több, mint 10 százalékkal emelkedett a Wizz Air részvények árfolyama.

A Wizz Air szerint a mögöttünk álló pénzügyi évben szállított utasok száma 19 százalékkal, 23,8 millióra emelkedett. Úgy tervezik, kapacitásaikat bővíteni fogják, hogy a most következő évben ez a szám elérje a 30 milliót. Eközben a gépek "load factor"-a, ami azt méri, mekkora hányada van kihasználva a gépek szállítási kapacitásainak 90,1 százalékra emelkedett 88,2 százalékról.

A font nagy esése a brexit óta mintegy 17 millió euróval rontotta a cég eredményét, azonban a többi járatán elért nyereséggel sikerült ezt a negatív hatást ellensúlyoznia a társaságnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!