Nagyon beindult a forint, ütik a dollárt

A dollár gyengülése állhat a háttérben.
Napi.hu, 2013. október 22. kedd, 15:46
Fotó: Napi.hu

Gyengüléssel reagált a dollár arra, hogy szeptemberben a vártnál jóval kevesebb új munkahely jött létre az Egyesült Államokban. Az EUR/USD 1,3680 alatti szintekről 1,3740 fölé ugrott, ami áttételesen a forintot is erősítette. Az euró jegyzése a bankközin háromnegyed négykor 293 forinton járt, de korábban e szint alatt is megfordult, a dollár egységével 213,30, a svájci frankéval 237,20 forinton kereskedtek. A hazai deviza július közepe óta nem volt ilyen erős az euróhoz mérten.

Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője szerint sokan számítottak arra, hogy ha az USA-ban a költségvetés és az adósságplafon kapcsán megegyezés születik, az a dollár erősödését hozza - ezek a várakozások nem jöttek be, ráadásul a friss makroadat nyomán még gyengült is az amerikai deviza.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

meszi9, 2013.10.24 21:22

@Azazello: Teljesen meggyőző voltál :)
Az általad leírt fordulási pontok is valósak. Több fajta stratégiával kereskedek EURUSD-ben és a távolabbi forduló pontokat én is oda várom. Bár napon belül kötünk, így 2-3 száz pont az nekünk 3-5 napi trade-ünk :)
Ma ezt a szokásos átlag 40 pontokat kereskedtem le. Most egy pár napig nagyobb elmozdulást, nem is igen várok az EURUSD-ben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Azazello, 2013.10.24 20:58

@meszi9: A monetáris alapegyenlet: P*Q = M*v

Ahol P az árszinvonal, Q a kibocsátás, M a pénzmennyiség, v a forgási sebesség.

A pénzmennyiség növekedés különbség csupán akkor mozdít el devizakeresztet azerintem, ha az az egyik valutát jobban inflálja, mint ahogy a másik inflálódik.

De azért mert nő a pénzmennyiség, még nem feltétlenül lesz infláció, mert ha nő a kibocsátás (GDP) az felszívhatja, illetve és/vagy a pénz forgási sebességének csökkenése is megakadályozhatja.

GDP növekedés szempontjából nem kérdés, hogy az USA legalább 2 %-ponttal az EU átlag felett lesz a következő időszakban. Tehát fundamentális alapon sem temetném a dollárt!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Azazello, 2013.10.24 20:46

@meszi9: a pénzmennyiség szempontjából igazad van, USA-ban nő (a csökkentés alatt is nőni fog a leállításig.) -persze a FED sterilizál is, és vannak állampapír lejáratok is, így a pénzmennyiség nyilván nem 85 mrd dollárral nő havonta. De nem a pénzmennyiség az egyetlen tényező ami meghatározza a devizaárfolyamokat. Minden más szempontból a dollár mellett tenném le a voksomat. Az EU sem hagyja végtelenségig szerintem erősödni az euro-t. (kinyírja a perifériát, ahol a legtöbb gond van amúgy is, nincs monetáris politika, versenyképességet csupán hatékonysággal, innovációval tudnának javítani - németország ebben az EU-ban verhetetlen, ráadásul külön finanszírozzák magukat periféria drágán, németek olcsón (nincs közös eurokötvény), így a periféria folyamatosan halad a csőd felé. Második körben az erős árfolyam már németországnak is fájni fog (hiába kvázi árrugalmatlanok az exporttermékeik nem lesz aki megvegye) Tehát nem csodálkoznék, ha szuper Mario (Draghi) verbálisan interveniálna a következő kamatdöntés utáni tájékoztatón. Szerintem rövid távon EURUSD fel, 1,40-1,43 körül szerintem fordul, egy év múlva szerintem 1,30 alatt lesz!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

meszi9, 2013.10.24 20:20

Lenne még egy kérdésem ? Mi fog történni akkor az EURUSD -vel. Tavasszal elkezdik a "taperinget". A mennyiségről már tudni, vagyis 10 milliárdos lépcsőzetes kivezetéssel. Mi a helyzet eközben az euróval. A nyugati országok jegybankjai fokozatosan fizetik vissza a majdnem nulla százalékon kapott kedvezményes euró hiteleiket az Európai Központi Banknak. Amely azt jelenti, hogy a piacon lévő euró mennyisége folyamatosan csökken. A dollár oldaláról pedig a nyomtatás bár némileg csökken, de jelentős mennyiségi többlettel forog. Röviden a dollár gyengülésre az euró erősödésre ítéltetett. Félek attól, hogy ez még hosszú évekre kihat. Olyan euró csúcsokat láthatunk még, amit eddig soha. Főleg úgy, hogy ezt Mario Draghi-ék tehetetlenül szemlélik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Azazello, 2013.10.24 18:57

@meszi9: egyet értek abban, hogy a FED tavaszig nem fog lépni (a galamb új jegybankelnök sem fogja sürgetni) Az ettől való félelem év végén, vagy jövő év elején indulhat.. Persze miután a többség év végéig már nem vár parát, lehet, hogy mégis előbb elindul (a többségnek szinte sosincs igaza)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html