Az utolsó elem is a helyére került a szeptember eleje óta tartó rallyban az amerikai részvénypiacon, az Investor Intellgince legújabb felmérése szerint kapituláltak a medvék a befektetési tanácsadók körében, s a bikák fényes győzelmet arattak. Ennél rosszabb nem is történhetett volna a tőzsde várható teljesítménye szempontjából. A legfrissebb adatok szerint a felmérésben szereplő tőkepiaci tanácsadókon belül 56 százalék fölé nőtt az optimisták aránya, azaz azoké, akik az indexek további emelkedésére számítanak, s 20 százalékra esett az áresésre tippelők tábora. A Napi Gazdaság által rendszeresen követett hangulati felmérések közül kettő már az elmúlt két hétben elkezdett szélsőségesen optimista értékeket mutatni, egyedül az Investor Intelligence által készített nem érte még el a nagyobb áreséseket rendszeresen megelőző szintet, most ez is megtörtént.

Újabb figyelmeztetés érkezett (2010.11.11 12:08)


A bikák és a medvék aránya ezzel 2,8-ra nőtt, a bikák és a medvék táborának különbsége pedig 36 százalékpontra. Ilyen értékeket az elmúlt években csak igen ritkán vett fel az említett két mutató, ezeket a fázisokat viszonylag rövid időn belül - néhány nap, vagy hét elteltével - közepes, vagy durvább lejtmenet követte az amerikai részvénypiacon. Ilyen értékeket mértek például a 2007 nyári és őszi csúcsoknál, a 2008 májusi bear market rally tetején, az idén januári hatalmas korrekció és a májusi csúcs előtt közvetlenül.


A hangulati mutatók természetesen csak az egyik elemét jelentik a várható tőzsdei ármozgásokat előrejelző technikai elemzés eszköztárának, azonban azok közül az egyik fontosat. 2003-ban és 2004-ben volt példa arra, hogy a piac csak hosszú oldalazásba csapott át egy ilyen szélsőségesen optimista hangulati fázis után, tavaly év végén pedig még néhány hétig minimális felfelé araszolgatást produkált ilyen környezetben az S&P 500-as index, de az ezt követő esés januárban igencsak fájdalmasra sikeredett a vételi pozíciókban ülők számára.


A hangulati felmérésben egyébként a pesszimista szélsőséget augusztus végén lehetett tapasztalni, azóta mintegy 15 százalékot emelkedett az S&P 500-as index, igaz, ebből a keddi eséssel már összesen közel 4 százalékot visszaadott.

Nagyon forró lehet a vénasszonyok nyara (2010.09.03 13:45)

Mindenki retteg, lehet hogy alaptalanul? (2010.08.27 11:55)


Íme azok az időszakok, amikor az optimizmus ilyen szintre emelkedett az Egyesült Államokban:

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!