BUX
38971

Nagyon durván drágulhat a svájci frank - jön a 230 feletti árfolyam?

Az európai pénzügyi piacokon tapasztalt kockázatvállalási kedv további csökkenését prognosztizálják egy devizapiacra szakosodott cég szakértői. Ez szerintük a svájci frank jelentős erősödését hozhatja magával az euróval és a forinttal szemben is. Nem kizárt a 230 feletti frankárfolyam sem.

NAPI, 2010. november 24. szerda, 11:42

További jelentős svájcifrank-erősödés is elképzelhető a következő fél évben, ahogy megtörni látszik az őszre jellemző kockázatvállalási kedv a pénzügyi piacokon. Ez nehéz helyzetbe hozhatja ismét a svájcifrank-hitellel rendelkezőket Magyarországon. Az ír problémák megoldásaként remélt 85 millió eurós mentőcsomag csak átmenetileg tudta megnyugtatni a pénzügyi piacokat. A kockázatosabb kötvények felára is csak időszakosan kezdett el csökkenni, aztán ismét emelkedésnek indult, a DAX index ugyan éves csúcsára futott, de onnan lefordult. Ez rossz jel, hiszen azt mutatja, hogy a kockázatos eszközök áremelkedése annak ellenére nem tudott folytatódni, hogy elvileg jó hírek érkeztek - hívta fel a figyelmet John R. Taylor és Jonathan Clark, a devizapiaci specialistaként számon tartott New York-i cég, az FX Concepts szakértői.Újra Izland?

Szerintük a mentőcsomag ellenére is számos problémával kell a szigetországnak szembenéznie, amelyek nagyon hasonlóak az Izlandon tapasztaltakhoz. A bankrendszer becsült veszteségei elérhetik a 85 milliárd eurót, amelyek az ír GDP felének megfelelő összeg. Ehhez társul a meglehetősen siralmasan kinéző politikai helyzet, a kormánykoalícióban résztvevő Fianna Fáil két hónapon belül választásokat tartanak.

Az elemzők szerint a hosszú távú ciklusok alapján nagyjából november és december közepe között szokott tetőzni a kockázatos eszközök árfolyama, nagy a valószínűsége, hogy idén már láttuk a csúcsot. Az elemzők hosszasan sorolják az európai periféria ismert problémáit, s felhívják a figyelmet arra, hogy a spanyol tőzsdeindex, az IBEX már letörte június óta tartó emelkedő trendvonala jelentette támaszt. Ha csatlakozik hozzá a portugál PSI -20-as index is, egy 7665 pont alatti zárással, az elég figyelmeztető jel lehet arra, hogy zárni kell az európai részvényekben meglévő vételi pozíciókat.

Akár a 230 forint feletti kurzus sem kizártA devizapiacon az egyik jó indikátornak tartott euró/svájci frank keresztárfolyam sem fest igazán jól. Bár az FXConcepts hosszabb távú ciklusmodellje szerint lett volna helye annak, hogy a keresztárfolyam 1,3725-ig is eljusson, azonban a mozgás hétfőn megfordult. Ha a hosszabb távú erő megmaradt volna az euróban, akkor a keresztárfolyamnak 1,338 felett kellett volna maradnia és jöhetett volna még egy euró rally. Az 1,338 alatti zárások azt jelezték - most 1,327 körül tart a kurzus - hogy a rövid távú emelkedésnek teljesen vége. Modelljük szerint ezzel a rövidtávú árfolyamcél az 1,31 lehet, s aztán bőven az 1,2-es zóna, akár 1,2-es célárfolyammal is.

Mit jelenthet ez a svájci frank - forint relációban? Még ha megmaradna is a forint ereje a 275 forint körüli euró árfolyammal számolva, a svájci frank euróval szembeni várható erősödése miatt az alpesi deviza forintban számolt kurzusa 229 fölé emelkedne. Azonban a kockázati étvágy további csökkenése az euró/forint keresztárfolyamot is vélhetően felfelé löki, így tavaszra nem elképzelhetetlen egy 230 forint feletti svájci frank kurzus sem.