Nagyon elszállt a Bitcoin

Szerdán először a 6500, majd a 6600 dolláros szintet is áttörte a Bitcoin árfolyama, miután a Chicagói Árustőzsde bejelentette, már idén megkezdődhet a kereskedés a kriptodeviza határidős kontraktusaival. A piac arra számít, ez további intézményi befektetőket sarkallhat Bitcoin vásárlásra.
Lovas-Romváry András, 2017. november 1. szerda, 19:17
Fotó: Reuters

Szerdán ismét történelmi csúcsra, 6600 dollár fölé emelkedett a Bitcoin árfolyama a Coindesk adatai szerint - hívta fel a figyelmet a CNBC.com. Ezzel az összes forgalomban lévő Bitcoin piaci kapitalizációja elérte a 110 milliárd dollárt.

A Chicago Merkantil Exhange (CME) kedden jelentette be, hogy még idén megkezdődhet a kereskedés a kriptodeviza határidős kontraktusaival, amennyiben megérkezik hozzá a felügyeleti hozzájárulás. A CME Group elnöke a pénzügyi portálnak elmondta, szorosan együttműködnek a piacot felügyelő hatósággal, amely megértette a bevezetendő kontraktusra vonatkozó modelljüket.

A piaci szereplők arra számítanak, hogy a bitcoinhoz kötött határidős termék szabályozott piacra történő bevezetésével több olyan intézményi befektető is beszállhat a kriptodevizába, akik eddig szabályozási okok miatt maradtak attól távol. Részben ezzel magyarázható a Bitcoin iránt megélénkült kereslet.

A kontraktus elszámolása készpénzben történik, annak alapja az úgynevezett CME CF Bitcoin Reference Rate (BRR) lesz. Ezt a mutatót tavaly novemberben vezette be a CME, a londoni Crypto Facilities kriptodeviza kereskedési platformmal együttműködésben. A mutatóra naponta képeznek elszámolóárat, londoni idő szerint délután 4 órakor.

Botcoin árfolyam
Forrás:Coindesk

A Bitcoin árfolyamának a múltban már többször is lökést adott egy-egy kedvező változás a szabályozási környezetben. Idén például nagyot emelkedett az árfolyam, amikor japánban a hatóságok engedélyezték, hogy az üzletek elfogadják a kriptodevizában történő fizetést - emlékeztet a portál.

Ugyanakkor szeptember elején az 5000 dollár közeli szintről mintegy két hét leforgása alatt 3000 dollár közelébe hullott az árfolyam. Ezt akkor azzal magyarázták, hogy Kínában betiltották több helyi Bitcoin-kereskedési platform működését is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2017.11.02 07:58

@realfinder: pont ugyanúgy adattárolókban van mint a többi pénznem, az árfolyamát pedig ugyanúgy a kereslet kínálat szabályozza mint a többi pénznemét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realfinder, 2017.11.02 07:26

Nincsen a bitcoin-nek hivatalos kibocsátója, nincsen árufedezete, fizikailag nem megfogható, csak a memóriákban, adattárolókban létezik, ki határozza meg akkor az árfolyamát, mert az akár holnap le is nullázhatja a ,,pénz? értékét?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html