Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mark Hulbert a Marketwatch szakírója szerint nem lenne meglepő, ha a június hónap inkább a lecsúszással telne az amerikai részvénypiacon. Ennek oka lehet szerinte az, hogy a néhány héttel ezelőtti állapothoz képest nagyot javult a hangulat a tőkepiaci tanácsadók körében.

Az általa számolt hangulati mutatók közül a piac rövidebb távú hangulatváltozásaira érzékenyebb index, a HNNSI (Nasdaq Newsletter Seintimetn Index) egy hónappal ezelőtt még csak 6 százalékon állt, ez az érték mostanra 48 százalék fölé emelkedett. Ez önmagában még nem jelent drámai helyzetet, mindössze azt jelzi, hogy a befektetők körében már hiányzik az emelkedéshez szükséges, egy hónapja még meglévő szkepticizmus. Egy másik mutató, amely a Nasdaq irányában javasolt átlagos kitettséget méri, 617, százalékon áll, ez pedig már az idén mért legmagasabb szinthez közeli érték. A hangulat alapján így a szakíró arra a következtetésre jut, hogy ha nem is áresés, de legfeljebb oldalazás várható a következő időszakban az amerikai részvénypiacon.

Ennél jóval pesszimistább helyzetértékelést ad Sy Harding, a Smart Street Report nevű tőkepiaci hírlevél szerzője. (Hardingot az elmúlt évek folyamán többször választották meg a legjobb piaci időzítést adó tanácsadónak). Szerinte az amerikai tőzsdén jelenleg uralkodó hangulat, valamint a piac rosszabb adatokkal szembeni ellenálló képessége kísértetiesen emlékeztet a 2011 nyár eleji állapotra, ezt néhány hónappal később az S&P 500-as indexben 19 százalékot elérő áresés követte. Az akkori esés mint emlékezetes, egyszerre volt köszönhető az európai adósságválság kiteljesedésének és az amerikai államadósság Standard & Poor's általi leminősítésének.

Harding szerint a piac egyelőre semlegesen reagált a pocsék amerikai első negyedéves GDP adatra. A felülvizsgálat során kiderült, hogy az amerikai gazdaság az első negyedévben egy százalékkal zsugorodott. De nem reagált igazán a várakozásoknál sokkal jobb áprilisi munkaerő piaci adatra sem. Harding emlékeztet, hogy 2011-ben a Fed QE2 programja júniusban futott ki. Már áprilisban tudni lehetett, hogy az akkori amerikai GDP adat pocsék, azonban a Fed újabb lazítási programot csak akkor indított, mikor az S&P 500.as index már közel 20 százalékot esett.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader


A Fed most szintén a monetáris stimulus csökkentésén dolgozik, tavasz végére a taperingnek köszönhetően a havi kötvényvásárlások üteme már a decemberi szint felére csökkent, s eközben az amerikai gazdaság zsugorodása megindult.

Ugyanakkor a piaci hangulat és a részvények árazása szerinte hasonló a 2011 tavaszi csúcson tapasztalthoz. Az Investors Intelligence szerint a tőkepiac hírlevélírók körében jelenleg 58,3 százalék javasolja a részvények vásárlását, s csak 17,3 százalék azok eladását. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa nagyon magas, 3,37. 2011 nyarán az arány 57,3/15,7 volt a bikák javára, ami 3,65-ös bull/bear értéket jelentett.

Bár az S&P 500-as index előretekintő P/E hányadosa 2011-ben csak 16,2 volt, azonban a hosszabb távú értékeket vizsgáló Shiller P/E 23,5-ön állt. Ez a két érték most 19,2 és 25,9, így a részvénypiac ebből a szempontból mindennek tekinthető, csak olcsónak nem. A fenti tényezők együttállása miatt Haring nagyon valószínűnek tart a nyár folyamán egy masszív korrekciót az amerikai tőzsdén, amely az S&P 500-as indexet akár az október-november óta tartó emelkedés kiinduló pontja közelébe viheti le. Ez pedig a jelenlegi szinteknél több, mint 250 ponttal alacsonyabban, 1650 pont magasságában található.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!