Nagyon forró lehet a vénasszonyok nyara

A profi befektetők is követték hangulatukban a kisrészvényeseket, így már minden fronton kialakult a szélsőségesen pesszimista hangulat. Ez masszív emelkedést alapozhat meg szeptemberben a tőzsdéken.
NAPI, 2010. szeptember 3. péntek, 13:45
Fotó:

Az Investor Intelligence Services legfrissebb adatai szerint az amerikai profi befektetési tanácsadók körében is kialakult az a fajta szélsőségesen pesszimista hangulat, amely a középtávú piaci mélypontokat szokta övezni a részvénypiacon. Ez arra enged következtetni, hogy a néhány napja megindult emelkedésben még lehetnek tartalékok az Egyesült Államok részvénypiacain.


Az új felmérés szerint szeptember első hetére további 4 százalékponttal, 29,4 százalékosra csökkent az emelkedést váró szakértők aránya az Egyesült Államokban, míg pesszimisták tábora 6,5 százalékponttal 37,7 százalékra gyarapodott. Ezzel a bull/bear arány 0,78-re csökkent, ami megfelel a felmérés hosszú távú történetében a pesszimista szélsőség fogalmának.

A pesszimista szélsőség kialakulását követően rendszerint hetekig tartó emelkedés következik a részvénypiacon, hiszen az ellentét-analízisben hívők szerint ilyen hangulatban már mindenki eladott, aki el akart adni, tehát várható, hogy az egyensúly ezúttal a vevők javára fog felbillenni. Ennél nagyobb pesszimizmusról a szervezet egyébként az elmúlt négy év folyamán viszonylag ritkán adott hírt, a 2008 márciusi lokális mélypont, a 2008 őszi lokális mélypont és a 2009 tavaszi lokális mélypont környékén, illetve tavaly augusztusban.
A múlt héten a szintén pesszimista szélsőség irányába elmozdult kisbefektetői hangulat némileg megnyugodott néhány nap alatt. Az akkor mért szélsőséges értékekről az egyensúly felé mozdult el a bikák és a medvék aránya az AAII, az amerikai kisbefektetői szövetség adatai szerint. Az emelkedést várók aránya 10,1 százalékpontos növekedés után a 30,8 százalékos szintet ért el, a csökkenésre tippelőké 7,3 százalékpontos csökkenés után 42,2 százalékot. Mindkét szám a hosszú távú átlagok felett található, a bull/bear arány 0,73, ami még mindig a szélsőségesen pesszimista zónához van közelebb.Az opciós piac eközben a kedélyek megnyugvásárló tanúskodik az utóbbi napokban. A múlt héten kifutott opciók zárása után a jelek szerint a szereplők nem kezdtek masszív eladási opció-vásárlásokba, a naponta számolt értékek alapján a megvett részvény és indexvételi opciók száma meghaladja az eladásiakét. A put/call arány 10 napos mozgóátlaga 0,9 körül tartózkodik, ezen a piacon szélsőségesen optimista hangulatról a 10 napos átlag 0,8 alatti értékeinél, pesszimistáról pedig egy felettieknél érdemes beszélni.A VIX index is hasonló lassan nyugvó képet mutat. A mutató 23 pont közelébe csökkent, ezzel áttörte lefelé 200 napos mozgóátlagát, viszont van még tere a csökkenésnek a 20 körüli értéknél húzódó támasz szintekig.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.03 16:10

Aki akart az már eladott ez tény, sőt alig várják, hogy valami picike kis jó hir jöjjön ( ippeg most jött a jó adp adat stb..) aztán hajrá, épp most van egy gyanús fordulópont a héten ( esésből , emelkedésbe) azaz veszik be a papirokat , persze ha nem nyer ez megerősítést (vacak adatáradat jönne) akkor pikk pakk kis bukó sos kiszállással...szép kifli görbe..
A rossz adatokban nem nagyon hiszek, mert már egyrészt lejöttek, másrészt az EU relative jól szerepel az Usa meg választ, szóval ott "stylistok" dolgoznak a számokon a megfelelő tálaláson és a "rózsás" jövő képén , senki nem akar logó orrú választót a kormányon lévők közül...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html