BUX
37266

Nagyon furcsa dolog történt az OTP-vel

Nem változik érdemben a nyitott OTP-shortok száma az Egyesült Államokban. Érdekes módon a nyugdíjpénztári pánik során nem nyitottak új pozíciókat a szereplők, inkább zárták korábbi shortjaikat. Ennek több oka is lehet.

NAPI, 2011. január 21. péntek, 15:50

Az amerikai  hatóságok nyilvántartásai szerint ismét csökkent az amerikai befektetők által OTP-részvényekre nyitott short pozíciók nagysága az év első napjaira. A legfrissebb adatok szerint már csak valamivel több, mint 7 millió 55 ezer darab OTP-részvényre van nyitva eladási pozíció, ami mintegy 380 ezer darabos csökkenést jelent a két héttel korábbi állapothoz képest. Mivel az adatok két héttel késleltetettek, ezért az állomány csökkenése december második felében következett be.Ami furcsa, hogy a magánnyugdíjpénztárak államosításának bejelentését követő áresésben nem növekedtek a short pozíciók, sőt, mintha az áresést inkább a korábban felduzzadt állomány leépítésére használták volna fel a befektetők. Ez két dologra utalhat. Az egyik ok az lehet, hogy a befektetők már a nyár folyamán túlértékeltnek vélhették a bankpapírokat és a nyugdíjpénztári áresés nyomán úgy látták, nem érdemes tovább shortolni, mert helyreállt az árazás. A másik lehetséges ok kevésbé kedvező a magyar piac számára. OTP-shortot ugyanis magyar eszközök fedezeteként is lehet tartani (például a részvényárfolyam mozgásától függő árfolyamú OTP-kötvények). Elképzelhető, hogy egyes szereplők egyszerűen kivonulva a magyar piacról zárták a fedezetként tartott shortpozíciókat is.

Az amerikai hatóságok 2008 nyara óta várják el a szereplőktől, hogy pénzügyi cégek részvényeire nyitott eladási pozícióikat rendszeresen közöljék. Akkor az adatok szerint alig 2 millió darab OTP-short volt nyitva, ez a válság során 12 millió fölé emelkedett, a csúcsát 2009 márciusában érte el, amikor a részvény árfolyama medvepiaci mélypontját érte el 1500 forint alatt. Azóta, 2010 májusáig, kisebb nagyobb megszakításokkal az árfolyam emelkedésével párhuzamosan folyamatosan épültek le a shortok, egészen a tavaszi Kósa- Szíjjártó nyilatkozatig.Ekkor - miután a két politikus a görögországihoz hasonlította a magyar gazdaság helyzetét - az OTP-részvény árfolyama a 7000 forint körüli szintről rövid idő alatt 4500 forint alá esett, s majdnem annyi short nyílt ki, mint amennyi a válság legsötétebb időszakaiban.