Egyre nagyobb divergencia alakul ki hangulati szempontból az amerikai befektetők körében. Az általunk követett két hangulati felmérés fejleményei ellentétesen alakultak az elmúlt héten, de a hosszabb távú folyamatokat figyelembe véve is látványos az egyet nem értés a két tipusú befektetői csoport között. Míg a kisbefektetők körében elképesztő mértékű a további áremelkedésben hívők aránya, addig a profi tanácsadók nem nagyon hiszik el, hogy innen lenne még felfelé út a tőzsdén.


Az amerikai kisbefektetői szövetség rendszeres heti felmérésében 1,6 százalékponttal emelkedett az optimisták aránya, ezzel átlépte a már szélsőségesnek tekinthető 50 százalékos szintet, pontosan 51,2 százalékon áll. A pesszimisták aránya csökkent, 21,6 százalékra, ezzel a bull/bear aránya a felmérésen belül 2,37-re nőtt. Ilyen magas értéke az elmúlt négy év folyamán mindössze egyszer volt a mutatónak, 2007 elején, az előző bikapiac egyik utolsó nagy hónapokig tartó felfelé menetele előtt. Előtte azonban a 2003-2007-es bikapiacon többször is felvette ezt az értéket a hányados.

Az Investor Intelligence Services felmérése szerint viszont a profi befektetési tanácsadók körében korántsem ennyire jó a hangulat. A nagyobb tőzsdeindexek éves csúcsaik előtt elakadta, s ettől azonnal nőni kezdett a következő 6 hónapban esést várók aránya a megkérdezettek körében. A bikák aránya fél százalékponttal 45,6 százalékra nőtt, míg a medvéké 24,4 százalékra az egy héttel korábbi 22 százalékról. A bull/bear arány ebben a felmérésben 2 alá csökkent, ami megfelelő mértékű szkepticizmust tükröz a további áremelkedéssel szemben.

Az ellentét analízisben hívők szerint ez jó jel, hiszen így a félelem falán kapaszkodhat tovább a piac. Novemberben mindenesetre eldőlhet, kinek voltak jogosak az elképzelései, a kisbefektetők, vagy a profik látták jobban a jövőt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!