A folyamatos romlást jól mutatja az is, hogy félévkor még 10, a harmadik negyedév végén pedig 4 százalék volt a plusz a tavalyi évhez képest.  A stratégiai termékszegmenseknél a biztonsági termékek, megoldások forgalma 6,4 milliárd forint volt, ami 4 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A kártyagyártás, megszemélyesítés árbevétele 3,8 milliárd forintot tett ki, ez 6 százalékos növekedést takart. A nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás szegmens 5,4 milliárd forintos forgalma megegyezett az egy évvel korábbival. A gyorsjelentés le is szögezi, hogy e termékek és szolgáltatások árbevétele 2011 utolsó negyedévében nem érte el az előző években megszokott szintet, amelynek oka a nehéz gazdasági és iparági környezet volt.

A konszolidált EBITDA 1,5 milliárd forintot tett ki az év egészében, ami 2 százalékos csökkenés a bázishoz képest. A csökkenés fő oka a magasabb hozzáadott értékű termékek kisebb forgalma. A harmadik negyedév végén még 3 százalékos növekedést mutatott az 1,2 milliárd forintos EBITDA érték, így e téren is nagyon gyenge lett a negyedik negyedév.

A konszolidált üzemi eredmény 787 millió forint lett az év egészét tekintve, ami 11 százalékos visszaesést jelent. Ez azt jelenti, hogy a negyedik negyedévben 109 millió forintos üzemi eredményt ért el a Nyomda. A kamat, adózás és kisebbségi részesedés figyelembe vétele után a konszolidált mérleg szerinti eredmény 623 millió forintot tett ki, ez 28 százalékos esést jelent és jóval alacsonyabb a harmadik negyedév végén előre jelzett 800 millió forintnál. Igaz közben már a cég vezérigazgatója utalta rá, hogy ezt a szintet nem érik el, így ez már nagy meglepetést nem jelent. Ugyanakkor a negyedik negyedévi 80 milliós profit nagyon gyenge teljesítmény, hiszen a harmadik negyedévben még 11 százalékkal meghaladta a profit a tavalyi évit. Az egy részvényre jutó eredmény 2011-ben 43 forint volt, szemben az előző évi 60 forinttal.

A nehéz gazdasági klímára reagálva drasztikus költséghatékonysági program végrehajtását kezdte meg, a társaság. Ennek kapcsán felülvizsgálták és újratárgyalták a beszállítói kontraktusokat. A jövőt illetően azonban csak annyit árultak el, hogy a nyereség fő forrásának tekintett okmánybiztonsági és mobilfizetési innovációikat még erőteljesebb ütemben folytatják - írta a gyorsjelentésben Zsámboki Gábor, az Állami Nyomda vezérigazgatója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!