Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Igencsak korrekciós hangulatban kezdték a napot a Marketwatch portál szerkesztői, vezető helyen kiemelt anyaguk szerint a korábbiaknál jóval nagyobb az esélye annak, hogy egy 10-20 százalékos korrekció várhat az amerikai részvénypiacokra a következő hónapokban. A portál által idézett szakértő, J.K. Kostohryz, a JK Markets Insights szakértője összesen 10 olyan tényezőt sorolt fel, ami miatt érdemes lehet a részvényekben ülő befektetőknek aggódnia nyár elejéig, s szerinte ez a lista most hosszabb, mit tavaly, vagy akár 2013 folyamán volt.

A legfontosabb talán az lehet, hogy a jelenlegi, bővülést hozó gazdasági ciklus az Egyesült Államokban már túl régóta tart. Az amerikai gazdaság 67 hónappal ezelőtt kapaszkodott ki a recesszióból, s azóta ha néha lanyha, de növekedési pályán van. Ez hosszabb, mint a második világháború vége óta tapasztalt fellendülések átlagos élettartama, ami 58 hónap. A recessziótól való félelem ugyan szerinte jogos lehet a befektetők részéről, hiszen az amerikai tőzsdéken a medvepiacok általában a reálgazdaságban kialakuló recesszióval vannak kapcsolatban, azonban jelen esetben nem indokolt.

Az amerikai gazdaság ugyanis még most is kapacitásai alatt működik, s szerinte nem alakultak ki azok az egyensúlytalanságok, amelyek egy sokk hatására recessziót idézhetnének elő. A recesszió pedig önmagában attól, hogy túl régóta teljesít jól a gazdaság, nem következik be. Kostohryz modellje szerint annak esélye, hogy az amerikai gazdaság recesszióba süllyedjen a következő félévben, kevesebb 2 százaléknál, egyéves távon pedig 12 százaléknál.

Az erős dollár is aggodalomra adhat okot egyes vélemények szerint. Valóban, 2009 óta az erős dollár jellemezte időszakokat az amerikai gazdaság növekedésének lassulása jellemezte, s vélhetően most sem lesz másként. Az erős dollár rosszat tesz az exportnak, s az amerikai cégek versenyképességét jelentősen rontja külföldön. Ugyanakkor ennek hatása nem lesz akkora, hogy emiatt recesszió, vagy medvepiac alakuljon ki, azonban az erős dollár komolyan veendő oknak tekinthető, ha a 10 százalékot meghaladó piaci korrekció kiváltó tényezőiről beszélünk.

Sokan kockázatnak tartják azt is, hogy az amerikai monetáris politika hamarabb szigorodna, mint kellene. Azonban a szerző szerint ennek az esélye kicsi. Tekintve a Fed jelenlegi vezetését, inkább az a valószínű, hogy a Fed a korábban vártnál kezd majd el szigorítani, így erről az oldalról nem fenyegeti valós veszély a részvényárfolyamokat.

Az alacsony olajár szintén nem fenyegeti az amerikai gazdaságot - írja Kostohryz. Bár az energetikai szektorban nyilván egyes területeken a beruházások visszaeséséhez és munkaerő leépítésekhez vezethet, azonban a gazdaság egészét nézve hatásai inkább pozitívak. Szerinte figyelembe kell venni, hogy az USA egyelőre még mindig olajimportőr, s azt is, hogy az olcsóbb olaj miatt több elkölthető jövedelme marad a háztartásoknak. Az olajáresés általában először 6 hónapos időtávon érezteti hatását a gazdaságban, s ez a kedvező hatás a historikus példák alapján 12-24 hónapig is eltarthat. Így szerinte ennek hatása nettó pozitív mind a gazdaságra, mid a részvénypiacra.

Az előző kettővel ellentétben azonban az ötödik kockázati tényező már igencsak komolyan veendő, ez pedig az amerikai vállalatok nyereségességének alakulása. Komoly esély van arra ugyanis, hogy 2015 folyamán az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek átlagos egy részvényre jutó nyeresége stagnáljon, vagy akár csökkenjen. Ennek több oka van, szerepet játszik benne az alacsony olajár által végzett rombolás az energetikai szektor profittermelő képességében, de az erős dollár exportőrökre gyakorolt negatív hatásai is. Figyelembe véve a ciklus jelenlegi helyzetrét, s azt, hogy az árazások már egy kissé feszítettnek tűnnek történelmi távlatban, ez komoly akadályt jelenthet a következő időszakban a részvények áremelkedése előtt.

Ugyanakkor a feszített árazások szerinte egyáltalán nem jelentik azt, hogy buborék alakult volna ki az amerikai részvénypiacon. A hosszabb távú nyereséget figyelembe vevő Shiller P/E ugyan azon a határon van, amely már sokszor jelentett felső korlátot a történelemben, de buborék kialakulásáról egyelőre nem lehet beszélni. Azonban az egyéb árazásai modellek alapján még van potenciál a piacban, ha a részvényeket EV/EBITDA, a tőkemegtérülési vagy akár a könyv szerinti értékek alapján nézzük.

Az eurózónát fenyegető esetleges görög kilépés a következő kockázati faktor. Ez valóban komoly problémákat okozhatna, azonban az eurózóna erre már eléggé felkészült, nem beszélve arról, hogy ennek kockázata az elmúlt napokban csökkent.

Fenyegetheti a piaci hangulatot az orosz-ukrán konfliktus további eszkalálódása is. A szakértő szerint ez azonban nem fog odáig fejlődni, hogy valódi nyílt katonai szembenállás legyen belőle a nyugat és Oroszország között.

Kockázati tényezőt jelenthet még a kínai gazdaság lassulása is. Itt azonban a a monetáris és fiskális politika már megfelelő lépéseket tett annak érdekében, hogy ennek hatásait jelentősen tompítsa, s ne legyen belőle kemény földet érés.

A tizedik és egyben utolsó kockázatot általában a geopolitikai kockázatok jelentik. Ilyenek az alacsony olajár miatt az egyes olajexportőr országokban kialakuló válságok, mint például a venezuelai események. De ide sorolja a szélsőséges iszlám nézetek térnyerését is, amelyek elsősorban a Közel-Keleten és Észak-Afrikában jelenthetnek problémát. Azonban - bővebben nem részletezett okokból - ezek nem veszélyeztetik az amerikai részvénypiacot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!