A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,71 százalékos emelkedéssel zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 15,7 milliárd forint volt, a vezető részvények erősödtek a pénteki záráshoz képest.

A Richter és a Mol húzta a BUX-ot, de a vezető részvények mindegyike emelkedéssel zárta a napot - mondta Sinka Csaba, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek. A régiós piacokhoz képest ugyan nem volt kiugró a BUX teljesítménye, a nyugat-európai tőzsdékhez képest viszont nagyon jól szerepelt. Az idei átlag feletti forgalmat bonyolított hétfőn a BUX - tette hozzá a szakértő.

A magyar tőzsdének sikerült a nemzetközi piacokat túlteljesítenie - mondta Czinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője az M1-en. Pozitívumként értékelte azt, hogy a forgalom több mint 15 milliárd forintot tett ki, jóval többet a napi átlagos forgalomnál. Rámutatott, hogy a befektetők a keddi GDP-adatra és a csütörtöki Európai Központi Bank ülésére várnak.

A Mol 115 forinttal, 0,75 százalékkal 15 400 forintra erősödött, 4,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 24 forinttal, 0,38 százalékkal 6384 forintra nőtt, forgalmuk 8,4 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 3 forinttal, 0,68 százalékkal 447 forintra emelkedett, forgalma 914,3 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 67 forinttal, 1,29 százalékkal 5277 forintra növelte értékét, a részvények forgalma 2,1 milliárd forintot ért el.

Gyengüléssel zárt Nyugat-Európa

Csökkenő indexekkel zártak hétfőn a vezető nyugat-európai értéktőzsdék. A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,29 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,50 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,17 százalékkal csökkent.

A bankszektor papírjai általában estek, miután amerikai befektetési bankok több nagy európai pénzintézet célárát csökkentették. Felemás hatása lehet az Európai Központi Bank csütörtökre várt konjunktúra-ösztönző lépéseinek is. A piacok arra számítanak, hogy az EKB a negatív tartományban tovább csökkenti a betéti kamatot, azaz növeli az EKB-nál elhelyezett betétekre kivetett büntetőkamatot, hogy ösztönözze a reálgazdaság hitelezését. Ez a hitelkihelyezés növelésére ösztökélheti ugyan a bankokat, de várhatóan tovább rontja a pénzintézetek nyereségességét.

Az olaj drágulásának kedvező hatását mérsékelte, hogy a réz árának csökkenése miatt esnek a bányaipari papírok, és megkezdődtek az utóbbi napok nyereségét besöprő részvényeladások.

Az EdF francia energiaipari konszern 7 százalékkal zuhant, miután a vállalat pénzügyi igazgatója bejelentette távozását. Az okot nem közölték, de gyanítható, lemondása összefüggésben van két Nagy-Britanniában építendő atomreaktor tervével.

Pénteken erősödéssel zártak a vezető nyugat-európai piacok. Az FTSE-100 1,20 százalékkal, a DAX-30 0,73 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,82 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!