Az elemzői várakozásokban szereplő 32,4 milliárd forintnál jóval magasabb, 38,2 milliárd forintnyi konszolidált eredményt ért el az OTP a második negyedévben. Mindezt úgy, hogy a negyedévet a vártnál magasabb, 2,3 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte. A féléves profit így 40,1 milliárd forint lett, ami természetesen hatalmas javulás a tavalyi első féléves 147 milliárd forintos veszteséghez képest, ami nem túl meglepő, hiszen a tavalyi második negyedévet brutális összegű tartalékképzés jellemezte a devizahitelesekkel történő elszámolás miatt megképzett céltartalék miatt.

A korrekciós tételek nélkül számolt eredmény 40,6 milliárd forint lett, ami 4 százalékkal magasabb a tavalyi év hasonló időszakában elértnél és 43 százalékos emelkedés az első félévben elérthez képest.

A 94,3 milliárd forintos működési eredmény halványan magasabb az elemzői konszenzusban szereplő 93,9 milliárd forintnál, az első féléves működési profit így 189,76 milliárd forintot tett ki, ez 14 százalékkal múlja alul a tavalyi év hasonló időszakát.

A nettó kamatbevételek megközelítették a 140 milliárd forintot, a piac magasabbat, 142,4 milliárd forintot várt. Ami nagy meglepetés lehet a jelentésben, azok a kockázati költségek masszív csökkenése. A piac arra számított, hogy a tavalyi második negyedéves, illetve az idei első negyedéves 63-64 milliárd forintról 53,4 milliárd forintra mérséklődik a céltartalékképzés összege. Ehhez képest a második negyedévben csak 45,3 milliárd forintnyi tartalék képzésére kényszerült.

Az OTP-csoport főbb számai
Kép: Napi.hu

A kockázati költségek nagy visszaesésében több tényező is szerepet kapott a jelentés szerint, s ez elsősorban az ukrán és az orosz leánybanknak köszönhető. Az orosz leánybanknál pontosították a 365 napot meghaladó késettséggel rendelkező fogyasztási hitelek céltartalékolási módszertanát. Májustól a korábban alkalmazott szélsőségesen konzervatív módszertan (100 százalékos fedezettségi szint) helyett a várható megtérülési ráták is figyelembe vételre kerültek. A módszertan pontosításának hatására csökkent a kockázati költség és javult a nettó kamateredmény, ezek második negyedévben jelentkező együttes hatása adó előtt 4 milliárd forint, mely adó után 3,2 milliárd forinttal javította a negyedéves eredményt.

Másrészt az ukrán kockázati költségek negyedéves szinten nagymértékben visszaestek a hrivnya erősödésével összefüggésben.  Az év második felében a menedzsment a kockázati költségek terén a második negyedéves szinthez képest növekedéssel számol Ukrajna esetében - áll a jelentésben.

Az orosz-ukrán válság hazai bankszektorra gyakorolt hatásának mérséklése érdekében az ukrán leányvállalatban fennálló üzleti vagy cégértékre elszámolt terven felüli értékcsökkenés a 2015. évi adóból levonhatóvá válik maximum 5 milliárd forint összegben.

Az OTP Bank az adó-visszatérítésre vonatkozó kérelmét benyújtotta az adóhivatal felé. Az adóhivatal az Európai Bizottságtól állásfoglalást kért, az elbírálás folyamatban van. Pozitív válasz esetén a maximum 5 milliárd forintos tétel csökkenti a Bank adófizetési kötelezettségét. A Beszámoló ezt a tételt nem tartalmazza - írta a bank jelentése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!