BUX
38955

Nagyon kivezettetné a Danubiust az Erste

Az Erste Bank legfrissebb elemzése szerint a Danubius fő tulajdonosának bő egy éven belül megérné kivezetni a papaírokat a BÉT-ről egy magas áron megtett ajánlat keretében, mégsem javasolja vásárlásra a részvényeket.

NAPI, 2011. január 25. kedd, 14:48

Az Erste Bank legfrissebb elemzésében 4260 forintra emelte az eddigi 3450 forintról a Danubius részvények célárfolyamát, és tartás minősítést adott rájuk. Az elemzésben nem ez a meglepő, hanem az, hogy az anyag szerint bő egy éven belül logikus lenne Bernard Schreier és az érdekeltségébe tartozó CP Holdings részéről egy ajánlat keretében kivezetni a részvényeket a Budapesti Értéktőzsdéről. Ennek oka, hogy 2010-ben az Erste előrejelzése szerint még mérleg szerint veszteséget termelt a csoport, ami csökkenti az egy részvényre jutó sajáttőke értéket. Ez, a tőzsdei árfolyamot jó 50 százalékkal meghaladó árfolyam minimumként szolgál a jelenlegi szabályozás szerint a tőzsdei kivezetéssel párhuzamosan kötelezően megteendő ajánlat esetén.Mivel az idei év a bank várakozásai szerint már profitot hoz a szállodacégnél, ezért még a 2011-es mérlegadatok elfogadása előtt lenne a legolcsóbb megtenni az ajánlatot, utána ugyanis már növekedésnek indulna a várakozások szerint most 6280 forintra csökkenő részvényenkénti saját tőke.

A logikus okfejtés ellenére a részvény célárfolyamának meghatározásánál csak 25 százalékos súllyal szerepeltette az elemzés ezt a forgatókönyvet (az előző értékelésnél még 15 százalék esélyt adtak erre). Az 50 százalékos súllyal figyelembe vett diszkontált készpénzáramlással számoló modelljük szerint mindössze 2089 forintot ér a papír, a 25 százalékos súllyal szereplő, iparági összehasonlításon alapuló árazás alapján 4222 forintra teszik a részvény fair értékét.