Nagyon komoly hideg zuhanyt kaphatunk idén

Veszélyzónába érkezett az amerikaik államkötvények hozama, s középtávon könnyen elképzelhető egy akár 20 százalékos áresés is a tőzsdéken - véli az egyik neves technikai elemző, aki az elmúlt években meglehetősen korrekten jelezte előre azt a hatalmas áremelkedést, amely a részvénypiacokon lezajlott.
Lovas-Romváry András, 2018. január 13. szombat, 13:26
Fotó: MTVA Fotó

Craig Johnson, az egyik nagy amerikai befektetési bank vezető technikai elemzője szerint ideje felkészülni egy akár komolyabb korrekcióra is a részvénypiacokon - írja a Marketwatch. Ebben az S&P 500-as index értéke akár 20 százalékkal is eshet, ez azonban még mindig nem jelentené a tartós bikapiac végét a tőzsdéken. Johnos szavaira a meglehetősen jó "track recordja" miatt érdemes figyelni.

Amikor az S&P 500-as index 2012 augusztusában 1400 pont körül járt, például azt állította, az amerikai részvénypiacon új, hosszútávú bikapiac köszöntött be, amely során a mutató értéke elérheti a 2000 pontot is. Akkor ez meglehetősen hiperoptimista jóslatnak számított. A mostanra optimistává vált elemzők többsége akkor jóval óvatosabb volt, s arra hivatkoztak, hogy a piacokat komolyan veszélyezteti az amerikai államadósság nagysága és az áremelkedés egy múló jelenség, amelyet a Fed által alkalmazott ultra laza monetáris politika okoz.

Az S&P 500-as index értéke azóta duplázódott, s eközben Johnson végig kitartott optimista jóslata mellett. Legutóbb azt jelezte, hogy a mutató értéke 2018 év végéig elérheti a 2850 pontot is. Az utóbbi kereskedési napokban a 2750 pontos értéket közelítette meg az index.

Veszélyzóna

A hét közepén azonban Johnson felhívta ügyfelei figyelmet arra az emelkedésre, amely a 10 éves amerikai államkötvények hozamában történt az elmúlt napokban. Ebben azt írta, hogy az ajánlott modellportfóliókban megemeli a készpénz arányát, mivel a 10 éves hozamok beléptek a veszélyzónába, ami a 2,6-2,7 százalékos hozamszint között húzódik.

Amiatt aggódik ugyanis, hogy az a 31 éve tartó lefelé tartó trend, amely az amerikai államkötvény-hozamokat jellemezte megfordul, s ennek hullámai tovagyűrűznek a részvénypiacokra is. Emiatt úgy véli, a tartós felfelé menet a tőzsdéken rövid, illetve középtávon egy komoly, ámde még egészséges korrekció következik be.

A Marketwatch kérdésére a szakértő azt válaszolta, hogy ennek mértéke elérheti a 20 százalékot is és úgy látja, most kezdtek el kialakulni ennek feltételei. Johnson magyarázata szerint az S&P 500-as indexnek 3-4 százalékot kéne esnie, hogy elérje az 50 napos mozgóátlagát, és jó 10 százalékot, hogy a 200 naposhoz érkezzen. E két mozgóátlagot a technikai elemzők sokszor úgy tekintik, mint a piac rövid, illetve középtávú támaszát.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha csak a 2015-ös csúcsokig korrigálna vissza az index értéke, már az is egy közel 20 százalékos visszaesést jelentene, s 2200 pont közelébe vinné le az index értékét, egy fájdalmas, 500 pontot elérő eséssel.

Az S&P 500-as index fontos mozgóátlagai
www.markers.hu

Erre már mások is felfigyeltek

A 10 éves kötvényhozamokban történt megugrás már több elismert piaci szakértő figyelmét is felkeltette, a kötvénykirálynak becézett Bill Gross a hét közepén vélte úgy, hogy az a kötvényeknél a medvepiac beköszöntének a jele.

Grossnak igaza van - mondta Johnson, aki szerint ráadásul a kötvényhozamokra húzott hosszútávú, 1981 óta érvényben lévő trendvonal is egybeesik a 2,6-2,7 százalékos szinttel. Egy kitörés e szint fölé a 36 éve érvényben lévő trend végét is jelentené, amelyet az egyre csökkenő kamatok fémjeleztek.

Johnson úgy gondolja, hogy a részvénypiacok jelenleg euforikus fázisban vannak, de még nem rugaszkodtak el teljesen a valóságtól. A korrekció után újra felfelé menet következhet, akár a mostaninál is magasabb csúcsok irányába. Ennek ellenére a kötvényhozamokban beállt változást szerinte figyelembe kell venni, s ezért javasolta a részvények súlyának 95-ról 85 százalékra csökkentését. Ez persze nem tűnik annyira jelentős lépésnek, de mint mondta, 2008 óta nem volt ilyen magasan a készpénz javasolt aránya a portfóliókban.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK