A Bank of America (BofA) által összegyűjtött adatok szerint az amerikai alapkezelők közül csak minden ötödiknek sikerült túlszárnyalnia a részvénypiac teljesítményét az év eddig eltelt időszakában, ez az elmúlt 10 év legrosszabb adata a szakma számára - írta a Financial Times.

A rossz teljesítmény egyik oka, hogy a széles körben birtokolt jó nevű, de kisebb társaságok papírjai idén viszonylag gyengén szerepeltek, miközben a kisebb népszerűségnek örvendő blue-chipek árfolyam emelkedése vitte hátán az indexeket. Ráadásul az amerikai alapkezelők többsége elég rosszul pozicionálta magát az elmúlt hetekben megnőtt piaci volatilitása során.

Ez nem túl jó hír a szakma számára, hiszen piaci az aktívan kezelt alapok piaci részesedése amúgy is csökkenést mutat a passzívan kezelt indexkövető tőzsdén jegyzett alapokéhoz képest. Ez az év elég kiábrándító volt - mondta Savita Subramanian, a Bank of America vezető részvénypiaci és kvantitatív stratégája a lapnak. A nagyobb részvényalapok hajlanak arra, hogy felülsúlyozzák a kisebb cégek részvényeit, ennek oka, hogy az igazán nagy részvényekben meglehetősen nehéz a benchmarkhoz képest is felülsúlyozást elérni, hiszen azokból amúgy is sokat kell tartaniuk. Azonban idén pont az ilyen nagyobb piaci értékű cégek részvényei szerepeltek jobban, s ez okozza az általános lemaradást - tette hozzá az elemző.

Ráadásul a széles körben kedvelt technológiai és energetikai részvények kifejezetten rosszul szerepeltek októberben. A szeptember végén indult korrekció pont ezeket a részvényeket érintette a legérzékenyebben, mivel a befektetői aggodalmak a világgazdaság növekedésével és a csökkenő olajárakkal kapcsolatban e két szektornak tett rosszat.

A BofA szerint az összes amerikai, nagyobb részvényekre specializálódott alap mindössze 17,7 százaléka volt képes a Russel 1000-es részvényindexnél jobb teljesítményt felmutatni az év eleje óta, tavaly 40,5 százalékos volt ez az arány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!