Nagyon, nagyon rossz érzés euró-tulajdonosnak lenni

Legfeljebb rövid távon erősödhet az euró a dollárral szemben, hosszabb távon elkerülhetetlen a közös deviza árfolyamának zuhanása.
Mezősi Tamás, 2010. június 28. hétfő, 14:51
Fotó:

Nagyon, nagyon félelmetes érzés most eurót tartani, a kollégáimmal szorítunk, hogy a közös deviza még tartsa magát valahogy július és augusztus folyamán, ám azt követően úgy véljük, semmi sem mentheti meg árfolyamát az összeomlásától - nyilatkozta a Bloombergnek John Taylor a legnagyobb devizákra specializálódott hedge fund elnöke. (Aki az idén már szépen keresett azzal, hogy márciusban 1,35-ös euró/dollár keresztárfolyamnál zöldhasú vásárolt, s erre bíztatott mindenkit).

Hasonlóan gondolkozhat a piac többi szereplője is, a chicagói határidős piacon rengetegen lezárták a dollár erősödésére fogadó pozícióikat, s realizálták az év eleje óta elért profitot. (A long pozíciók száma egy hét alatt 70 százalékkal csökkent).

De a szakértők csak rövid távon tartják elképzelhetőnek az euró izmosodását. A közös deviza most énekli hattyúdalát, legfeljebb 1,27-ig kapaszkodhat fel a dollárral szemben - fogalmazta meg a piaci vélekedést egy alapkezelő. Az elemzők többsége ugyanis 1,2 körülre várja az év végére az euró dollár keresztárfolyamot.

Hasonló eredményre jutott a JP Morgan is összesen 2000 milliárd dollárnyi vagyon felett diszponáló ügyfeleit megkérdezve, ők úgy vélték az euróért 1,22 dollárt kell majd fizetni az év végén.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.28 15:22

Most 1,234 az árfolyam, nem tudom mit izgul a cikkben szereplő öregúr ! A szenzáció az az 1 árfolyam lenne, ehhez képest 1,2-1,22 ír a cikk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html