Nem nagyon várható, hogy hatalmas emelkedést produkálna az arany árfolyama a közeljövőben, legalábbis a hangulati felmérésen alapuló ellentét analízis szabályai szerint nem - írja Mark Hulbert, a Hulbert Financial Digest szakértője a Marketwatch-on. Már korábban érezhető volt, hogy a piaci szereplők körében nincs meg az az egészséges mértékű pesszimizmus, amely az árfolyam emelkedéséhez és egy hosszabb távú mélypont kiépítéséhez szükséges lenne, egy hónap alatt ebből a szempontból csak romlott a helyzet.

Április végén még az arany árfolyamával foglalkozó piaci szakértők ajánlásaiból számolt HGNSI mutató -16,7 százalékon állt - tehát a szakértők átlagosan ennyivel tanácsolták alulsúlyozni az aranyat a befektetési portfóliókban, mostanra ez az érték -3,3 százalékra kapaszkodott fel, annak ellenére, hogy a nemesfém árfolyama azóta több, mint két százalékkal csökkent dollárban számolva.

A nulla közeli érték egyébként azt jelenti, hogy az átlagos, arannyal foglalkozó tanácsadó leginkább semleges állásponton van a nemesfém kilátásaival kapcsolatban, de azt is mutatja, hogy a hangulat annak ellenére javult, hogy az árfolyam csökkent. Ezt a jelenséget hívják a medvepiacon a remény lejtőjének. Bár első ránézésre a szakértők semleges álláspontja még reménykeltőnek is tekinthető, azonban a probléma Hulbert szerint az, hogy az elmúlt hónapokban egyszer sem alakult ki a szükséges szélsőségesen pesszimista hangulat.

Az arany árfolyamának alakulása
Kép: Alfatrader

Tavaly júniusban a HGNSI mutató értéke mínusz 56,7 százalékra esett, decemberben mínusz 36,7 százalékra. Az első esetben 19 százalékos rally, a másodikban 16 százalékos követte a mélypontot. Hulbert szerint a következő emelkedő időszak beköszöntéhez jó lenne, ha a hangulat legalább a decemberi mélyponton tapasztaltat el tudná érni.

A szakértő szerint sokan hisznek abban, hogy az arany árfolyamának jelenlegi gyengélkedését csak szezonális okok gerjesztik. Sok szakértő szerint ugyanis a nemesfém május-júniusban általában gyengébben szerepel, s ha elmúlik ez az időszak, akkor ismét az emelkedés lehet napirenden.

Hulbert szerint azonban meggyőző statisztikai adatok nem támasztják alá a feltételezést, hogy az árfolyam csökkenése szezonális okokra lenne visszavezethető. Bár az 1970-es évek eleje óta - ekkor vált az arany szabadon kereskedhetővé - a június valóban gyengébb szokott lenni a többi hónapnál az árfolyam teljesítménye szempontjából. Azonban május az adatok szerint pozitív hónap szokott lenni, az árfolyam ebben a hónapban átlagosan egy százalékkal szokott erősödni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!