BUX
38240

Nagyon pórul járhat, aki most vásárol

Az elmúlt időszakban kibontakozott nagy emelkedés az arany árfolyamában fenntarthatatlan, s itt az ideje eladni a nemesfémet - mondják a Société Générale elemzői. Aki szerint aranyat kéne venni, az is inkább kivárna.

Napi.hu, 2016. március 1. kedd, 14:39

Az elmúlt időszakban lezajlott emelkedés az arany árfolyamában fenntarthatatlan, s ideje eladni a a nemesfémet a mostani szinteken - vélik a Société Générale elemzői a CNBC.com tudósítása szerint. A nemesfém dollárban számított árfolyama 20 százalékkal emelkedett 2016 első két hónapjában párhuzamosan a fejlett és fejlődő tőzsdéken végigsöprő eladási hullámmal.

A befektetői félelmekkel párhuzamosan egyre inkább csökkentek a várakozások a Fed idei kamatemeléseinek számával kapcsolatban, s ez szintén emelte a nemesfém iránti keresletet, azonban a valóság vélhetően másképp alakul majd - vélik a bank szakértői.

Közgazdászaink változatlanul bíznak abban, hogy a mostani piaci viharok és a feltörekvő gazdaságokban tapasztalt lassulás nem valószínű, hogy recessziót okoznának az Egyesült Államokban. Ha igazuk van, akkor a piac gyorsan elkezdhet ismét beárazni egy idei Fed kamatemelést, s 2017-re még többet is, ahogy az amerikai munkaerő piac feszítetté kezd válni - írják a bank szakértői.  Úgy vélik az arany jelenleg nagyjából 6 százalékkal felülértékelt, s reális árfolyama 1152 dollár lehet unciánként.

A Deutsche Bank szakértői a múlt héten kifejezetten jó befektetésnek tartották az aranyat, azonban ők sem a mostani 1230 dollár feletti szinteken. Ők azt írták, a negyedik negyedévre 1230 dollár lehet árfolyama, s a befektetőknek azt javasolták, hogy a szezonálisan általában erős év eleji időszak után vásároljanak a nemesfémből, ha annak ára a következő hónapokban jelentősebben visszaesne.

A Société Générale elemzői szerint nem csak a kamatemelési várakozások várható növekedése az, ami az arany árfolyama ellen hathat, de az amerikai dollár ereje is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a dollárerősödés jellemezte időszakokban az arany árfolyam jellemzően rosszabbul teljesít. Ráadásul úgy vélik, az sem lehet tartós, hogy az arany árfolyama tartósan elszakadjon a többi nyersanyagétól, annak ára sokszor szinkronban van a többi fémével.