BUX
40021

Nagyon rászállhatnak Orbán példaképére - összeomlás lehet a vége

A török kormány veszélyes politikai játszmába kezdett, amellyel azt kockáztatja, hogy devizaválságba sodorja az országot és leminősítések sora következhet - figyelmeztetnek a CNBC által megkérdezett elemzők.

Napi.hu, 2015. március 6. péntek, 12:35

A múlt héten Racip Tayyip Erdogan török államfő és kormánya ismét durván nekiment a török jegybank (CBRT) vezetésének, arra próbálván sürgetni azt, hogy agresszívan csökkentse a kamatokat a gazdaság élénkítése érdekében. Ennek egyik oka, hogy júniusban általános választások lesznek az országban - írja a CNBC.com. A politikai nyomásgyakorlás idegessé tette a befektetőket, s a török líra árfolyama három napos folyamatos esés után rekordmélységbe süllyedt az amerikai dollárral szemben.

Erdoganék annak ellenére próbálják agresszívabb vágásokra ösztönözni a jegybankot, hogy az a múlt év végi emelések után december óta már két ízben is vágott a kamatokon. Ugyanakkor a befektetők a lépéseket úgy értékelik, hogy az véget vethet a török jegybank függetlenségének. A CBRT enyhe hozzáállása olyan időszakban jelentkezett, amikor intenzív politikai nyomásnak van kitéve, s ez csak tovább fűtötte a piaci szkepticizmus a jegybank függetlenségével kapcsolatban - írják kommentjükben a Barclays elemzői. Önmagában a kormányok és jegybankok együttműködésével nem lenne probléma, azonban az ilyen típusú konfrontációk aláássák a CBRT önállóságát. Ráadásul kontraproduktív is, és egyáltalán nem erősíti a stabilitást - vélte Vishni Varathan, a Mizuho Bank vezető közgazdásza.

A török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu tegnap igyekezett megnyugtatni a befektetőket, s hangsúlyozta a jegybanki függetlenséget. Nem kell elhamarkodott következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy Törökország intézményrendszere megváltozna - mondta New Yorkban. A piac eléggé gyanakodva nézi Erdogan beavatkozását a monetáris politikába, s a kockázat az, hogy ezzel akár egy devizaválságot is kirobbanthat - véli Kathleen Brooks, a FOREX.com vezető elemzője. A befektetők most arra várnak, mit lép majd a török jegybank soron következő, március 17-i ülésén. A piac úgy tűnik, most csak egy irányba tudja elképzelni a líra árfolyamát, ez pedig a lefelé. Ha a következő napokban a jegybank valamelyik kormányzója lemondana, az további nyomás alá helyezné a török devizát - tette hozzá.

USD/TRY árfolyamAlfatrader

A Barclays egyetért abban, hogy a líraeladási hullám csak intenzívebbé válna, ha a jegybank végrehajtaná Erdogan igényét az agresszívabb kamatcsökkentésre. Szerintük egyértelmű, hogy ha agresszív kamatcsökkentések következnének anélkül, hogy az infláció is csökkenne a következő hónapokban, az a reálhozamok esésén keresztül jelentősen csökkentené a török líra vonzerejét más devizákkal szemben - magyarázták a bank elemzői.

A líra január óta 10 százalékot meghaladó mértékben gyengült a dollárral szemben, s ennek csak egy része magyarázható a zöldhasú euróval szembeni erősödésével. Ezzel a líra január óta a világ egyik legrosszabbul teljesítő devizája lett. Ha tovább gyengülne, azzal természetesen az ország külföldi adósságállományát is növelné, s megnehezíteni annak törlesztését. Brooks szerint ugyanakkor bár emelkedett az utóbbi időben az ország külső eladósodottsága, azonban az állami szektorban még mindig csak a GDP 36,6 százalékára rúg, ami nem nevezhető magasnak.

A Barclays szerint ha tovább élesedne a jegybank és a kormány közötti konfrontáció, az akár ahhoz is vezethet, hogy a nagyobb hitelminősítők rontanak a török államadósság besorolásán, s az ország kieshet a befektetésre ajánlott kategóriából. A Fitch és a Moody's legutóbbi jelentésében pont ezen tényezőkre hívta fel a figyelmet, mint amelyek nyomás alatt tarthatják a török hitelminősítést - írja a Barclays anyaga. Emiatt a befektetési bank fokozottan óvatos hozzáállást javasol a befektetőknek a török eszközökkel kapcsolatban, annak ellenére, hogy az ország jelentősen profitál a csökkenő nyersanyagárakból.