Nagyon rég történt ilyen a forinttal

Utoljára tavaly tavasszal bíztak ennyire a forintban a szakértők a ZEW intézet és az Erste Bank régiós felmérése szerint. A magyar részvényekkel kapcsolatban is optimistábbá váltak a szakemberek.
Napi.hu, 2016. február 22. hétfő, 07:22
Fotó: Napi.hu

Régen nem látott szintre ért a forint megítélése a német ZEW intézet és az Erste Bank közös felmérése szerint, amelyet 51 régióval foglalkozó elemző és portfóliómenedzser megkérdezésével készítettek. A megkérdezettek már csak nettó 4,6 százaléka várta február elején azt, hogy a magyar deviza féléves időtávon gyengülhet az euróval szemben, egy hónappal korábban még nettó 25 százalékos volt ez az arány. Utoljára tavaly májusban láttunk ennyire semlegeshez közeli értékeket a forintárfolyammal kapcsolatos várakozásokban, ennél jobb adatra ez előtt pedig 2014 áprilisában volt példa.

Ez, mivel a felmérés forintra vonatkozó részének rendszerint inkább előrejelző ereje van a forintárfolyamra, kedvező fejlemény a magyar deviza várható árfolyamalkulásának szempontjából.

Forintárfolyam és hangulat
Napi.hu

A magyar részvénypiac megítélése is ismét enyhén javulni kezdett. A válaszadók fele szerint a BUX index emelkedhet hat hónapos időtávon, s csak negyedük szerint fog csökkenni az értéke. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 2-re emelkedett a januári 1,5 után, ami enyhe, ugyanakkor még nem szélsőséges optimizmust tükröz a szakértők körében.

BUX index és hangulat
Napi.hu

Tovább javult a magyar gazdaság jelenlegi helyzetének megítélése, a szakértők nettó 19 százaléka szerint nevezhető jelenleg jónak, januárban még csak 10 százalék közelében volt ez az arány. Persze nem csak Magyarország, de szinte az összes régiós ország esetében kedvező a szakértők véleménye, a sor elején a cseh gazdaság áll plusz 54 százalékkal, rossznak csak a horvát és a török gazdaság állapotát vélték a megkérdezettek.

Nem ennyire kedvező azonban a kép, ha a kilátásokat nézzük. A válaszadók nettó 13,7 százaléka szerint ugyanis féléves időtávon romlani fog a magyar gazdaság helyzete, ezzel régiós sereghajtók lennénk, ha nem várnának még ennél is többen romlást  Törökországban - derül ki a felmérésből.

A szakértők egyértelműen úgy vélik, hogy növekedni fog az inflációs nyomás, nem csak a régióban, de az eurózóna egészében is. Magyarországon nettó 40 százalékuk szerint emelkedhet fél éves távon a pénzromlás üteme, de szinte az összes régiós ország esetében hasonló értékekkel találkozunk. Ennek ellenére a többség azon a véleményen van, hogy a rövidebb futamidejű forintkamatok abszolút értékben, illetve az eurókamatokhoz mérve relatív is csökkenni fognak a következő időszakban. A hosszabb kamatok esetében azonban a többség változatlanul emelkedésre számít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK