Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint 5 százalékos eséssel reagáltak az E.On részvényei a frankfurti tőzsdén a társaság első féléves gyorsjelentésére, amelyben 3,03 milliárd eurós veszteségről számolt be a tavalyi 1,15 milliárd eurós nyereség után - írja a Wall Street Journal. A közműszolgátató cég 3,8 milliárd eurót írt le idén január elsejétől kiszervezett cége, a Uniper értékéből. A fosszilis energiahordozókkal foglalkozó tevékenységeket összefogó cégnél 2,9 milliárd eurónyit írtak le az erőművek és gáztározók értékéből, ehhez jött 900 millió eurónyi egyéb tétel.

A csoport bevételei 11 százalékkal, 20,25 milliárd euróra estek. Az E.On-t a többi német energiaszolgáltatóhoz hasonlóan elsősorban az alacsony lakossági áramárak tartják nyomás alatt, amelyet elsősorban a megújuló energia termelésének köszönhető túlkínálat és az amúgy is alacsony energiaárak okoznak.

Az E.On részvényesei júniusban egyeztek bele a hagyományos energiatermeléssel foglalkozó üzletágak leválasztása után létrehozott Uniper értékesítésébe. Az új cég részvényeinek egy része az E.On jelenlegi részvényesihez kerül, s nagyjából 53 százalékát az év végéig tervezik eladni és bevezetni a tőzsdére.

A cég vezetése a gyorsjelentésben megerősítette a társaság éves céljait, amelyek szerint idén EBITDA-juk a Uniper nélkül 1,7-3,1 milliárd euró között alakulhat, s a leválasztott üzletág nélkül számolt nettó eredményük 600 millió és egymilliárd euró között lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!