A legnagyobb napon belüli esését szenvedte el 2013 óta az arany árfolyama dollárban számolva a vártnál kedvezőbb amerikai munkaerőpiaci jelentést követően. Az ok egyértelmű, az erős makroadat erősítette a befektetői várakozásokat arról, hogy a Fed korábban kezdi meg a kamatok emelését.

Az arany a jelek szerint kiesett a befektetők kegyeiből, s korábbi, 1306 dollárig tartó menetelése csak egy hamis reménysugár volt - írja Howie Lee, a Philip Futures elemzője a CNBC tudósítása szerint. Az arany most már mínuszban van az év elejéhez képest, s lefelé tartó trend várhatóan itt nem áll meg. Miközben a Fed egyre közelebb kerül a kamatemelés megkezdéséhez, nem lesz elegendő erő a korrekciókban vásárló befektetőkben ahhoz, hogy megállítsák a lejtmenetet. Véleméye szerint egyre nagyobb a valószínűsége, hogy az aranyra adott 1100 dolláros unciánkénti célárfolyamuk még idén teljesül.

Azzal, hogy a dollár erősödik és inflációs nyomásnak még a nyomát sem tapasztalni, a lehető legrosszabb kombináció állt elő az arany számára - mondta Ric Spooner, a CMC Markets vezető piaci elemzője. A dollár és az arany ára között fordított kapcsolat áll fenn. Ennek egyik oka sokak szerint az, hogy ha gyengül a dollár, akkor az arany olcsóbbá válik más devizákban számolva, ez növeli a keresletet, s ez fordítva is igaz. E helyzetben aranyat venni olyan, mintha egy zuhanó kést próbálna valaki elkapni - mondta Spooner.

Az olyan nagy és erős mozgások után, mint amit pénteken láttunk, sokszor jön folytatás. Ha valaki venni akar, akkor bölcsebb megvárnia, míg az árfolyam valamilyen bázist épít. Az elemző szerint a novemberi, 1131 dolláros mélypont lehet egy kulcsszint, amit figyelni érdemes. Ha felette marad az ár, akkor az viszonylag stabil kilátásokat jelent, de ha letörik a szint, akkor a következő cél 1000 dollár körül található. Ha három dolgot, a technikai képet, az erős dollárt és az alacsony inflációt is figyelembe vesszük, akkor a lefelé tartó trendet csak valami váratlan esemény törhetné meg, amely hatására a befektetők biztos befektetésekbe akarnának menekülni.

Dary Guppy, a Guppytrades.com vezérigazgatója szerint az arany pénteki esése jelzés volt arra, hogy az eső trend visszatért. A korábbi felfelé történő kitörési kísérlet kudarcot vallott. Az 1180 dolláros szint elesett, ez 2013 júniusa óta támasz volt, s már sokszor támasztotta meg az árat, így letörése nagyon pesszimista képest rajzol elénk - tette hozzá. Az ő célára az arany árfolyamára 980 dollár unciánként, ami a jelenleginél 16 százalékkal alacsonyabb árfolyamot jelentene.

Meglehetősen pesszimista az arany középtávú kilátásairól Mark Hulbert, a Marketwatch állandó szakértője is. Cége, a Hulbert Financial Digest rendszeresen figyeli a befektetési tanácsadók által javasolt pozicionáltságot, s ezen belül külön méri, hogy az arannyal foglalkozó szakértők milyen véleménnyel vannak a nemesfém várható áráról. Hulbert szerint ezen felmérések eredményei elég jól használhatóak ellentét analízisre, amikor sok a pesszimista, akkor általában fellendülés jön a piacon és fordítva.

Decemberben, amikor 1170 dollár körül járt az arany árfolyama, az általa számolt HGNSI index értéke mínusz 46,9-en járt. Ez azt jelenti, hogy az átlagos arannyal foglalkozó tanácsadó a portfolió 46,9 százalékának megfelelő aranyshort nyitását javasolta. Ez szélsőséges értéknek tekinthető, s nem meglepő módon ezt a helyzetet emelkedés követte az aranypiacon. Az index értéke azonban most nulla körül jár, ami annyit tesz, a szereplők nagyjából semleges pozíciókban ülnek összességében, így shortzárások nem támogathatják az arany árának emelkedését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!