12 ezer munkahelyet tervez megszüntetni az UniCredit-csoport, Olaszország legnagyobb eszközállománnyal rendelkező bankja, emellett eladná az osztrák kereskedelmi ágát is a pénzintézet. A menedzsment minden áron el akarja kerülni a tőkeemelést, amely valószínűleg a munkájukba kerülne - írja a Financial Times alapján a portfolio.hu.

Az olasz pénzintézet szerdai jelentése mellett várhatóan Federico Ghizzoni vezérigazgató is bemutatja jövővel kapcsolatos terveit, amelynek célja a bank nyereségességének helyreállítása.

Az UniCredittel kapcsolatos hiányosságok a nyáron kezdtek nyilvánosságra kerülni: a pénzintézet elsődleges tőkemutatója (CET1) 10,4 százalék volt a bank első féléves jelentése szerint. Mivel ez alulmaradt európai versenytársaihoz képest, miközben a bank csak alig volt nyereséges, sokan kezdtek el aggódni amiatt, hogy a felügyeleti szervek tőkeemelésre kötelezik a pénzintézetet.

Az UniCredit vezetése jelenleg az osztrák lakossági üzletáguk eladásáról tárgyal a bécsi Bawaggal, de egyáltalán nem biztos még, hogy tényleg ők lesznek a vevők. Az olasz pénzintézet munkaerejének 7 százalékát tervezi elbocsátani, elsősorban az olasz, osztrák és német ágazatait érintik majd a leépítések. A cég a 80 százalékos költség/bevétel arányát akarja javítani ezzel Németországban és Ausztriában.

A menedzsment igyekszik elkerülni a negyedik tőkeemelést hét éven belül és a hiányzó összegeket a pénzintézet eszközeinek értékesítéséből tervezik pótolni. A pénzintézet mérlegeli annak lehetőségét is, hogy eladják a lengyel kitettségük maradék részét, illetve a Fineco kereskedelmi bankban, valamint a Pioneer vagyonkezelőben való részesedésüket. Ha a stratégia sikeresnek bizonyul, az UniCredit vezetése a helyén marad.

Egy közvetlenül érintett forrás szerint, amennyiben nem tudják elkerülni a tőkeemelést, a menedzsmentet elküldik a cégtől. Az UniCredit nem kommentálta az értesüléseket.

Az UniCreditet komolyan megtépázta az alacsony kamatkörnyezetből fakadó döcögő hitelezés, a kulcsfontosságúnak számító ukrán és orosz piacok ingadozása és Olaszország gyenge növekedése. A cég céltartalékának 70 százalékát a hazai piacon vezetett számláira képezték, és a nem teljesítő hitelállományuk 80 százaléka is Olaszországban található.

A Citi elemzői szerint az UniCredit-csoport fő ágazatainak bevételi kilátásaival kapcsolatosan a menedzsment túlságosan optimista volt, a várt bevételnél 5-7 százalékkal lehet gyengébb a tényleges bevétel.

A bank részvényei csak 3 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, miközben a milánói riválisuk, az Intesa Sanpaolo papírjai 40 százalékos emelkedést mutattak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!