Fokozódik az idegesség az olajpiacon, egyes vélemények szerint Szaúd-Arábia és Oroszország hamarosan felpörgetheti a kitermelést.

Ennek ellenére a Goldman Sachs elemzője az olaj árának emelkedésére számít: 2018 második felére továbbra is az olajtartalékok csökkenését és az árak emelkedését várják, a nyárra 82,5 dolláros olajárat jósol - számolt be a CNBC híre alapján a Portfolio.hu.

Az OPEC-tagok csütörtökön ülnek össze, hogy döntsenek a kitermelési politikájukról. A Goldman elemzői szerint arról dönthetnek Oroszországgal karöltve, hogy napi 1 millió hordóval növelik a kitermelést 2018 végéig, 2019 első hat hónapjában pedig további 500 ezer hordóval. De ezt ellentételezhetik az iráni és a venezuelai termeléskiesések.

A korábbi hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz államfő és Mohammed bin Szalman szaúd-arábiai koronaherceg külön találkozón egyeztet az olajpiaci kínálat szabályozásáról a június 22-ei OPEC-csúcstalálkozó előtt. A világ két legnagyobb olajtermelőjének döntő befolyása van arra, hogyan folytassák a OPEC és a kartellen kívüli olajtermelők együttműködését a kitermelés szabályozásában. Az olajkínálat korlátozásával elérték, hogy a 40 dollár/hordós szintről 66-70 dollárra menjen fel a fekete arany ára.

A csúcs éles vitákat ígér, mivel Irak, Irán és Venezuela fenn akarja tartania kitermelés korlátozását, míg Szaúd-Arábia és Oroszország növelné, mert nem akarják, hogy a magas olajárnak köszönhetően "betegre" keressék magukat az amerikai olajpala-kitermelők, miközben ösztönzik a relatíve olcsóbbá váló alternatív energiák terjedését

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!