Hathavi csúcsra drágult a kukorica árfolyama a pénteki kereskedésben azt követően, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt jelentősen megnőtt az exportált amerikai tengeri iránti kereslet - írta a Bloomberg.

Jelentősen megugrott az Egyesült Államok kukoricaexportja iránti kereslet. Az augusztus 31-i szállítású határidős kukorica exportja 81 százalékkal emelkedett a február 27-ével záródó héten az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) adatai szerint. Az amerikai tengeri iránt megugró keresletet az orosz-ukrán feszültséggel indokolják a szakértők.

Ukrajna az Egyesült Államok és Brazília után a világ harmadik legnagyobb kukoricatermelő országa. Az USDA előrejelzése szerint a kelet-európai ország a 2013-14-es szezonban 18,5 millió kukoricát exportálhat.

A kukorica árfolyama a pénteki kereskedésben közel 2 százalékkal emelkedett, így a kurzus az 500 dolláros szint kapujába érkezett, ami mintegy hathavi csúcsot jelent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!