A tőzsdéken főképpen az a hír lendítette előre, hogy a német gazdaság szereplőinek hangulatát jelző mutató, az Ifo gazdaságkutató intézet bizalmi indexe 104,3 pontról 107,4 pontra emelkedett. Az elemzők ennél lényegesen alacsonyabb 104,9 pontos értéket vártak, így a kereskedők pozitívan fogadták a hírt Európa legnagyobb gazdaságáról. A jó kedvet az sem törte le, hogy a pénteken napvilágot látott adatok szerint negyedéves összevetésben 0,6 százalékkal süllyedt a német GDP, miközben egyre többen adtak hangot aggodalmaiknak a hétvégi olasz választásokkal kapcsolatban is, mondván, ha ismét Berlusconi kerül hatalomra, akkor elveszhetnek a Monti-kormány eddig eredményei.

A jó hangulatot meglovagolták a tőzsdék, így a londoni FTSE-100 0,7, a frankfurti DAX 1 százalékot erősödött, de még jobb napja volt a párizsi CAC-40-nek, amely 2,2 százalékot hízott reggeli értékéhez képest. A periféria indexeknél az olasz választásokkal kapcsolatos aggodalmak ellenére 1,4 százalékot erősödött a milánói FTSE-MIB, míg a madridi IBEX-35 2 százalékkal gyarapodott a hét utolsó napján.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!