A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 642,34 pontos, 1,56 százalékos csökkenéssel, 40 592,32 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 10,2 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény gyengült az előző napi záráshoz képest - összesített az MTI.

Negatív a kép, az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségek a kockázatkerülés irányába terelték a piaci szereplőket, ami tükröződik a piacokon is - mondta Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek. A hazai parketten ez fokozottan látszik, a BUX több mint 1,5 százalékkal csökkent. Valamennyi nagy papír esett, a legnagyobb mértékben az OTP és a Magyar Telekom.

A Mol ára 26 forinttal, 0,79 százalékkal 3280 forintra csökkent, 2,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 300 forinttal, 2,42 százalékkal 12 110 forintra esett, forgalmuk 4,2 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 9 forinttal, 2,11 százalékkal 418 forintra gyengült, forgalma 365,5 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 40 forinttal, 0,78 százalékkal 5060 forintra csökkent, forgalmuk 1,5 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 4182,47 ponton zárt szerdán, ez 63,34 pontos, 1,49 százalékos csökkenés a keddi záráshoz viszonyítva.

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Mérsékelt veszteségben zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék szerdán, miután szerte a világban rontotta a hangulatot, hogy az Egyesült Államok és Kína újra keményebb hangnemet ütött meg kereskedelmi vitájukban - írta az MTI.

A londoni FTSE-100 mutató 0,40 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,36 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,62 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,69 százalékkal, Madridban pedig 0,45 százalékkal estek az irányadó tőzsdemutatók. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,30 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,32 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,39 százalékkal csökkent.

Donald Trump amerikai elnök kedden megvédte a vámok alkalmazását, mondván, az kereskedelmi stratégiájának része. A kínai kormány erre azt ígérte, hogy kemény választ ad, ha Washington továbbra is élezi a kereskedelmi feszültségeket.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója és Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke szerdán egy frankfurti konferencián arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi viszály, csakúgy mint Egyesült Államoknak az Európával és más ipari országokkal való vitája mindenkit hátrányosan érint és a helyzet tovább romolhat.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,17 százalékos, az S&P 500-as index 0,24 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,48 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára zuhan annak nyomán, hogy az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) az amerikai olajtartalékok növekedéséről számolt be, illetve rontotta a globális olajkereslet idén várható növekedési ütemét.

Az EIA szokásos heti jelentése szerint az Egyesült Államok kereskedelmi olajtartalékai 2,2 millió hordóval nőttek, miközben elemzők 481 ezer hordós csökkenésre számítottak. Az ügynökség havi jelentésében napi 160 ezer hordóval, 1,22 millió hordóra mérsékelte a globális kereslet várható növekedési ütemét, míg az amerikai nyersolajkitermelés várható szintjét napi 140 ezer hordóval, 12,32 millió hordóra vitte le.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,49 százalékos mínuszban, 60,74 dolláron, míg a júliusi szállítású WTI 3,06 százalékos veszteségben, 51,64 dolláron forgott délután háromnegyed hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 0,54 százalékkal 1338,54 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1315 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,12 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!