Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője az M1 csatornán elmondta, kedden rosszul szerepeltek az olajszektor részvényei. A Mol több mint 3 százalékot gyengült, 2614 forintra, ami a napi minimum. A lengyel olajcégek nagyobbat estek, mint azok, amelyeknek jelentős az olajtermelésük. Az OMW árfolyama például emelkedett. Hozzátette, ez egy hosszabb ideje tartó trend, ami most kiteljesedett, és alapvetően ez húzta le a BUX indexet.

A Richter csökkenésében a vezető elemző szerint a pénteki hírek is szerepet játszhattak. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilanciai Kockázat Elemző Bizottsága (PRAC) egyebek mellett rendszeres májfunkció vizsgálatot javasol az Esmyával kezelt betegeknél a ritka, de súlyos májkárosodással járó események kockázatának csökkentése érdekében. A nemzetközi piacok eközben emelkedtek - tette hozzá.

A forint nap közben erősödött az euróval szemben, 318 forint körüliről egészen 316,30-ig. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését követően azonban a közleményből azt olvasták ki a befektetők, hogy Magyarországon továbbra is maradhat a laza monetáris politika, miközben a világ számos országában megkezdődött a szigorítás. Ennek nem örültek, vagy legalábbis úgy értékelték, hogy ebben az esetben a forintot adni kell. A magyar fizetőeszköz gyengüléssel zárt, este 318,47 forintot kellett adni egy euróért - mondta Miró József.

A Mol 88 forinttal, 3,26 százalékkal, 2614 forintra gyengült, 2,4 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények 60 forinttal, 0,57 százalékkal, 10 510 forintra erősödtek, forgalmuk 5,5 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 1,50 forinttal, 0,36 százalékkal, 420,50 forintra nőtt, forgalma 254,8 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 75 forinttal, 1,34 százalékkal, 5520 forintra esett, forgalmuk 2,3 milliárd forintot ért el.

Képünk forrása: BÉT

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!