A londoni FTSE-100 0,54 százalék, a frankfurti DAX-30 1,62 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 1,46 százalék csökkenéssel fejezte be a napot.

Pénteken az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,27 százalékkal gyengült. A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 1,08 százalékkal süllyedt.

A tőzsdék gyengülését elsősorban az okozta, hogy kartellezés gyanújába került öt vezető német autógyártó társaság, a Volkswagen, az Audi, a Porsche, a BMW és a Daimler - írta az MTI.

Pénteken a frankfurti tőzsdén a járműgyártó ágazaton belül a legnagyobb vesztes a Volkswagen volt, árfolyama 3,88 százalékkal esett, de 2,57 százalékkal csökkent a BMW részvényára is.

A németországi botrány más európai autógyártók részvényárát is megtépázta. Így például a francia Peugeot 3,41 százalék, a Renault pedig 2,75 százalék veszteséggel zárta a pénteki kerekedést a párizsi értéktőzsdén, eközben Milánóban a Fiat árfolyama 2,62 százalékkal zuhant.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára európai tőzsdezáráskor, 17.30-kor 64 cent (1,28 százalék) csökkenéssel 48,66 dolláron állt.

Ugyanekkor New Yorkban az irányadó tőzsdemutatók közül a DJIA 0,30 százalék, a Nasdaq 0,22 százalék, az S&P 500 index pedig 0,23 százalék mínuszban állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!