Az előzetes adatok szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,61 százalékkal 7484,10 pontra, a frankfurti DAX-index 1,49 százalékkal 13 182,56 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,16 százalékkal 5407,75 pontra esett.

A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,11 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,01 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,98 százalékkal csökkent.

A nap vesztesei a nyersanyagkapcsolt vállalatok, amelyek alindexe több mint 2 százalékkal csökkent. Az ArcelorMittal acélipari konszern árfolyama majdnem 3 százalékkal esett, miután az Európai Unió versenyfelügyeleti hatósága jelezte, vizsgálja, hogy az Ilva olasz acélgyár tervezett felvásárlása nem vezet-e áremelkedéshez - írta az MTI.

Az Adidas német sportszergyártó árfolyama 4,54 százalékkal, a Burberry luxus ruházati és kiegészítő termékeket forgalmazó cégé közel 10 százalékkal, a dán Vestas szélerőmű berendezésgyártó és kivitelező vállalaté pedig több mint 18 százalékkal zuhant a csalódást okozó gyorsjelentések miatt.

Az erópai bankok alindexe viszont enyhén emelkedett délután. A német Commerzbank, amely nyereséget termelt a harmadik negyedévben, 2,64 százalékos pluszban zárt. Több olasz bank árfolyama meredeken emelkedett, így a BPER Banca 10 százalékkal drágult elsődlegestőke-aránya javulásának hírére. Az Aegon holland biztosító 4,84 százalékos pluszban zárt az amszterdami tőzsdén, miután adózás előtti profitja meghaladta a várakozásokat.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói mérsékelt veszteségben álltak a nyugat-európai tőzsdék zárásakor: a Dow Jones ipari átlag 0,60 százalékos, az S&P 500-as 0,56 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,78 százalékos mínuszt mutatott.

Egy euróért 1,1641 dollárt adtak este fél hat után, napi szinten 0,39 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,07 százalékkal, 1284,47 dollárra nőtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. A legközelebbi, januári határidős jegyzésben a Brent 0,66 százalékos pluszban, 63,91 dolláron, a decemberi szállítású WTI pedig 0,58 százalékos nyereségben, 57,14 dolláron forgott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!