Nagyot estek az autóipari részvények Európában

Vegyes kezdésből veszteségbe váltottak kedden a főbb európai tőzsdeindexek - írja az MTI. Az európai tőzsdezárást követően az amerikai vezető indexek is a mélyben tartózkodtak.
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 4. kedd, 20:11
Fotó: AFP/Getty Images North America

Az európai kereskedési idő végére az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,7 és 0,8 százalék veszteséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,8 százalékkal gyengült.

Az FTSE-100 0,6 csökkenéssel fejezte be a keddi kereskedést, a frankfurti DAX 1,1 , a párizsi CAC-40 pedig 0,8 százalékkal esett. Madridban 1,3, Milánóban 1,4 százalékos mínuszban zárt a tőzsde.

Az indexeket leginkább az autóipari részvények húzták le, az ágazati mutató közel két százalékkal gyengült. Az ágazat leggyengébben szereplő papírja a francia Faurecia autóalkatrész beszállító vállalat lett 4 százalékos zuhanással.

A nemzetközi értékpapírpiacokon a tényleges lehetőségek óvatos mérlegelése váltotta fel a G20-ak hét végi csúcstalálkozóján a kölcsönös amerikai-kínai kereskedelmi retorziók szüneteltetéséről létrejött megállapodást követő első lelkesedést.

A technológiai ágazat is a nagy vesztesek közé sorolt be, miután erősen ki van téve a Kínával folytatott kereskedelemnek. Az AMS és Siltronic félvezető áramkör gyártók részvénye több mint három százalékkal gyengült.

Az olajár a küszöbön álló termeléscsökkentés reményében emelkedett, nap közben két százalékkal is, majd vegyesen alakult. Az OPEC a héten csütörtöki közgyűlésén a termelés csökkentéséről tárgyal a szervezeten kívül nagyobb olajtermelőkkel.

Az európai kereskedési idő végén a Brent még 0,47 százalék nyereséget tartott hordónként 61,98 dolláros áron, a WTI ára viszont már 0,17 százalékkal 52,86 dollárra csökkent.

Az eurót 0,04 százalékkal jegyezték erősebben 1,1359 dolláron, az arany ára 0,41 százalékkal unciánként 1244,70 dollárra emelkedett.

Az európai tőzsdezárást követően - kelet-európai idő szerint este 8 óra után - az amerikai vezető indexek a mélyben jártak. A Dow és az S&P 500 2,5, a Nasdaq 2,8 százalékos veszteségben állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK