Nem sokkal a Tesla rekordnagyságú veszteségről és rekordütemű készpénz-égetéséről számot adó gyorsjelentésének megjelenése előtt nyilatkozott David Einhorn, a Greenlight Capital Management neves hedge fund menedzsere a részvény árazásáról. A pénzügyi szakember szerint a piac túlságosan is optimista a Tesla árazásában, irracionális várakozásaik vannak a cég vezetőjével, Elon Muskkal szemben - írja a Bloomberg.

Egy ideig hipnotizálhatja a befektetőket a Tesla vezérigazgatója. Mi azonban szkeptikusak vagyunk a tekintetben, hogy a cég képes lesz e olyan mennyiségben és olyan nyereségességgel piacra lépni a Model 3-as típussal, amely indokolná a jelenlegi árazást - mondta Einhorn cégének első negyedéves eredményeiről tartott konferenciabeszélgetésen.

A Tesla részvényeinek árfolyama idén eddig 50 százalékkal emelkedett, ezzel cég értéke már meghaladja a General Motors, vagy a Ford piaci kapitalizációját. Ez kellemetlenül érinthette Einhornt, aki egyrészt General Motors részvényeket is tart, másrészt pedig shortolta a Tesla részvényeket. A hedge-fund menedzser hónapok óta állítja, hogy a Tesla részvények túlárazottak, s ezt az álláspontját ismételte meg a konferenciabeszélgetés során is.

A felhőtlen eufória, amely a Teslát és más buborék részvényeket öves nagyon hasonló ahhoz, amit már egyszer 2000 márciusában, a dotcom lufi kipukkadása előtt láthattunk. Akárcsak akkor, az optimista befektetők elutasították a konvencionális árazási modelleket, s kiválasztották a részvények egy csoportját, melyek árfolyama szerintük csak felfelé mehet. Nem tudjuk, hogy ez a mostani lufi mikor durran ki, de ki fog - mondta Einhorn.

A Tesla eközben gyorsjelentését követően azt állította, hogy minden a tervek szerint halad Model 3-as típusának gyártási előkészületeivel, s az júliusban megkezdődhet. Ez a típus a tervezett 35 ezer dolláros eladási árral számolva lenne a legkedvezőbb árú modell a cég termékpalettáján, s ezzel a cég sikeresen törhetne be az alacsonyabb árkategóriájú autók piacára is. Elon Musk vezérigazgató szerint jövőre a Tesla már 500 ezer autót értékesíthetne a tavalyi 84 ezer után.

A Tesla részvényeket shortoló befektetőknek egy múlt havi Twitter üzenetben Musk azt írta, viharos idők járnak shortvárosban - emlékeztet a Bloomberg. Az elektromos autókat gyártó cég részvényeit már régebb óta shortolja több neves befektető is, köztük Jim Chanos, aki annak idején az Enron ellen idejében megtett tétekkel keresett hatalmas összegeket az energiakereskedő cég összeomlásakor. Einhorn egyik leghíresebb tétje a Lehman Brothers 2008-as összeomlása előtt nyitott hatalmas short volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!