Januárban átlagosan 3,5 százalékos hozamot értek el a hedge fundok a Citigroup elemzőinek összesítése szerint, ekkora nyereségre egy hónapos időtávon 2010 szeptembere óta nem voltak képesek a szakma képviselői - írja a CNBC.com.

Az elemzés szerint a nagy nyereség annak köszönhető, hogy a hedge fundok közül nagyon sokan lehetőséget láttak a negyedik negyedéves nagy áresés közepette a technológiai részvényekben, masszívan bevásároltak és így nagyot tudtak nyerni azokon, amikor januárban masszívan visszapattant árfolyamuk.

Rávetették magukat a Facebookra

Az 50 legnagyobb hedge fund portfóliójában a Facebook volt a leggyakrabban előforduló részvény, utána a Microsoft, az Alphabet, az Amazon és az Alibaba következtek. A Citi elemzése az 50 alap december végén az amerikai értékpapír felügyeletnek leadott jelentéseiből indult ki, amelyben minden hedge fundnak fel kell tüntetnie a 10 legnagyobb részvénypozícióját.

E szerint tavaly év végén az 50 legnagyobb alapból 15-nek szerepeltek a portfóliójában a 10 legnagyobb értékű tulajdon között a Facebook részvényei, ez több, mint a harmadik negyedéves - szeptember végén leadott jelentésekben szereplő - érték kétszerese. A hedge fundok a negyedik negyedévben csak jól tudtak a Facebook-részvényekbe belenyúlni, ugyanis azok szeptember vége óta folyamatosan lefelé tartottak, most viszont magasabban jár az árfolyamuk, mint az október-decemberi időszakban bármikor.

Az Amazonnal nem jártak ilyen jól

Nem jártak már ennyire egyértelműen jól az alapok a második legkedveltebb részvényükkel, az Amazonnal. Tizenháromnak szerepeltek az online kereskedelmi cég papírjai a 10 legnagyobb pozíciója között, s ugyan év vége óta már 9 százalékkal emelkedett az árfolyamuk - az előző negyedéves 25 százalékos zuhanás után -, azonban a tavalyi negyedik negyedévben lehetett belőle a mostaninál magasabb árfolyamon is vásárolni.

Tavaly év végén egyébként a 10 legnagyobb pozíció ötödét tették ki a technológiai részvények a Citi összesítése szerint, a ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégek részvényeinek súlya 14,4 százalékos volt. Eközben az adatok szerint a hedge fundok csökkentették kitettségüket a defenzív szektorok, mint a közművállalatok, az ingatlanos cégek és a tartós fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok irányába.

Nem múlt el nyom nélkül

Mindezek ellenére a nagy negyedik negyedéves áresés komoly nyomot hagyott a nagy technológiai cégek részvényeinek megítélésében a profi befektetők körében. A Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felmérésében december volt az első olyan hónap , egy meglehetősen hosszú, 10 hónapig tartó periódust követően, amikor nem a FAANG és BAT (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google azaz Alphabet, illetve Baidu, Alibaba és Tencent) részvények vásárlása volt a "legzsúfoltabbnak" tartott pozíció a piacon.

Az alapkezelőknek a felmérésben minden hónapban meg kell nevezniük azt a befektetési stratégiát, amelyet szerintük a legtöbben követnek a vagyonkezelők közül. Tavaly februártól novemberig megszakítás nélkül vezették a fent említett részvények a legnépszerűbb pozíciók rangsorát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!