Kritikus szintet tört át a Mol részvények árfolyama a múlt hét végén, s a mai erősödéssel az emelkedés már olyan mértéket öltött, hogy az a konzervatívabb szűrőket használó technikai elemzés alapján is erős trendfordulót sejtet.

Az osztalékkal korrigált grafikonon - amely a szelvényvágást megelőző időszak árfolyamait az osztalékhozammal megegyező mértékben lefelé korrigálja - jól látszik, hogy a 12 500 forintos szint kiemelt jelentőséggel bírt az olajipari részvény szempontjából. Egyrészt itt helyezkedett el az utolsó olyan lokális csúcs a grafikonon, ahonnan újabb, mélyebb mélypontra zuhant a részvény árfolyama, ennek áttörésével megszakadt a csökkenő csúcsok és mélypontok sorozata a grafikonon, ami az egyik legerősebb trendfordító jelzésnek tekinthető.

A Mol osztalékkal korrigált árfolyama
Kép: www.stooq.com

Másrészt erről az ellenállási szintről a többszöri lefordulás azt eredményezte, hogy alatta egy fordított fej-vállak alakzat épült ki az árfolyamban, amely a 12 500 forintos szint áttörésével validálódott. Az áttörés mértéke mind a 3 százalékos szűrőt, mind a 14 napos, mind a 14 hetes ATR értékét meghaladta, így nagy az esélye, hogy nem fals kitörést láthatunk. Ráadásul a kitöréshez az elengedhetetlenül szükséges átlag feletti forgalom is megérkezett. Bár a 13 300 forint körüli szintek egy korábbi csúcs formájában ellenállást jelentenek, s itt jó eséllyel egy időre meg is pihenhet a kurzus, sőt akár a 12 500 forintos szintet is visszatesztelheti (a 14 napos RSI 70 feletti értéket mutat), azonban az alakzatból számolt célár azt valószínűsíti, hogy a 14 500 forintos szint közelébe is eljuthat középtávon a kurzus.

Nem csak a fontos ellenállási szint áttörése történt meg a napokban, de a hosszabb és a rövidebb távú grafikonon is sikerült régóta, 2011 májusa óta jellemző csökkenő trendvonalat áttörnie az árfolyamnak, ami szintén trendfordulóra utaló jelzés. E mellett kirajzolódott az aranyakereszt is a grafikonon, az 50 napos mozgóátlag alulról áttörte a 200 napos mozgóátlagot, amit szintén sok kereskedő pozitív jelzésként szokott értékelni.

Az együttesen jelentkező trendfordító jelzésekkel úgy tűnik, emelkedő trend veszi át az eddig, hosszabb távú csökkenő trend szerepét az olajrészvénynél. Hogy ez meddig tarthat, azt az alakzatból számolt, korábban említett célárnál tovább egyelőre nem látni. A technikai elemzés szabályai szerint addig, amíg a trend meg nem fordul.

A Mol egyébként ezzel már a harmadik olyan, az indexben nagy súllyal szereplő BUX indextag részvény, amely kulcsfontosságú szintet tudott áttörni felfelé az OTP és a Magyar Telekom után, s eközben a BUX index 20 ezer pont fölé történt kitörése is megerősítést nyert a ma reggeli, 20 500 pont feletti értékkel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!