Az orosz invázió hírére csütörtökön hatalmasat zuhanó BUX index a pénteki kereskedését masszív emelkedéssel zárta. A mutató 2666 pontos, közel 6,2 százalékos emelkedést követően 45 769 ponton zárt a vezető szerepet az az előző napon óriásit eső OTP részvények vitték a maguk 13,3 százalékos emelkedésével. Egy ekkora emelkedés elvileg jóleső érzéssel kéne eltöltse a részvénytulajdonosokat, azonban ez ezúttal koránt sincs így, mivel a mostani helyzetre találták ki a Wall Street-en azt a mondást, amely szerint a döglött macska is nagyot ugrik, ha elég magasról dobják.

Márpedig akárcsak az OTP részvényeket, a BUX indexet is jó magasról ejtették le az elmúlt napokban. A vezető budapesti index novemberiben elért 56 233 pontos csúcsáról a csütörtöki kereskedés folyamán 41 595 pontig esett, ez a 26 százalékos zuhanás bőségesen kimeríti a Wall Street-en használatos medvepiac fogalom definícióját, amely a vezető index 20 százalékos eséséhez köti a medvepiac beköszöntét.

Ugyanakkor technikailag a mostani esés és medvepiac annyiban furcsa, hogy az rendszerint az összes vezető részvény grafikonján masszív nyomot szokott hagyni, azonban a mostani helyzetben az Oroszország és Ukrajna felé nagy kitettséggel rendelkező papírokat büntették igazán a befektetők, így a Mol OTP páros mellett például a Richter és a Magyar Telekom viszonylag jól állták a megpróbáltatásokat.

Elintézett BUX index

Az a helyzet állt elő, hogy a vezető indexben az emelkedő trend megtört és így a technikai elemzés törvényszerűségei szerint arra is lehet számítani, hogy az átmeneti emelkedés után visszatér az esés és talán a csütörtökön látottnál is mélyebb mélypontok következnek. Ugyanakkor a négy, az indexkosárban nagy súllyal szereplő részvényből csak kettő esetében mondható el ugyanez.

Összeomló BUX index
Összeomló BUX index
Forrás:stooq.com

A BUX indexben az esésben az 50 600 pontos támasz eleste jelentette a trendfordító eseményt, ez volt ugyanis az az utolsó mélypont, ahonnan 10 százalékot meghaladó mertékben tudott emelkedni az index új csúcsra. Az, hogy ez alá esett a mutató értéke azt jelenti, hogy az emelkedő mélypontok és csúcsok sorozata megtört, a 2020 tavasza óta tartó emelkedő trend semmivé lett. Ugyanakkor a zuhanás olyan meredek volt, ami miatt felfelé nem nagyon maradt kapaszkodó arra nézve, hol lehet ellenállásra számítani egy pozitív korrekció esetén, mindenesetre azok a korábbi mélypontok, amelyeken átesett az index 46 700 és 50 600 pont körül jó eséllyel pályáznak erre a címre.

Érdemes megjegyezni, hogy az index hosszabb távú RSI mutatója is a túladott tartományba került. Ez a tapasztalatok alapján két dolgot jelez, az egyik, hogy olyan szintű befektetői hangulatváltozás van, ami középtávú trendfordulót jelez, azonban ezzel a megállapítással most nem sokra megyünk tekintve a már bekövetkezett esés méreté. A másik az, hogy egy ilyen mélypontot az esetek többségében követ még egy eladási hullám, ami mélyebb mélypontra viszi majd az indexet.

Nagyot eső OTP

A nagy esés motorja természetesen az OTP részvényei voltak. Ami igazán érdekes, hogy a bankpapír árfolyamában a 2020 tavasza óta tartó emelkedő trend nem a múlt héten, hanem már tavaly novemberben a 17 400 forinton lévő támasz letörésével megtört. a részvény árfolyama ezután befejezte egy aszimmetrikus fej vállak alakzat, vagy egy csökkenő háromszög alakzat kiépítését, amelynek nyakvonala a héten letört.

OTP részvények mélyrepülése
OTP részvények mélyrepülése
Forrás:stooq.com

Ami további aggodalomra adhat okot, hogy a trendfordító alakzat 4000 forint magasságú volt és a támasz törése óta ezt a célárat lefelé még nem teljesítette az árfolyam. Ha teljesülne, akkor további esést követően a 11 600 forintos szintet is meglátogathatná a papír. Egy esetleges emelkedésben felfelé a 15 600 forint körüli zóna jelentene erős ellenállást.

A Mol ki se került a medve fogságából

Míg az OTP-ben egy masszív emelkedő trend tört meg az elmúlt napokban, addig a Mol részvényeknél ez még nem történt meg.

Válaszúton a Mol
Válaszúton a Mol
Forrás:stooq.com

Sőt az elmúlt időszakban sikerült az olajipari részvény árfolyamának áttörnie a koronavírus járvány okozta zuhanással előtti utolsó csúcsát, s ezzel a hosszabb távú trendje is emelkedőbe fordult (ha a 95 forintos időközben kifizetett osztalékkal korrigáljuk árfolyamát).

A 2020 vége óta tartó emelkedő trend - amely már a hosszabb távút is pozitívba fordította - utolsó mélypontját tesztelte az árfolyam 2300 forinton, s pattant fel róla. Lefelé ez, s fölfelé pedig a 2750 forint körüli szintek akadályozhatják a a papír mozgását.

Telekom, Richter, vegyes kép

A Magyar Telekomnál szintén kitart a 2020-ban elindult emelkedő trend, azonban a távközlési papírnak nem sikerült az, ami a Molnak. Nem tudott árfolyama a koronavírus járvány előtti utolsó csúcsa fölé emelkedni, ha az osztalékokkal korrigáljuk a grafikont. Ugyanakkor a rövidtávú emelkedő trend nem törté még meg a grafikonon, itt a kulcsot a 391 forintos szint jelentheti.

A Telekomnak nem sikerült
A Telekomnak nem sikerült
Forrás:stooq.com

A Richter viszont egyelőre minden szempontból megmaradt a pozitív tartományban. Mind a hosszabb távú, mind a középtávú trendje pozitív. Az utolsó fontos mélypontot tesztelte az árfolyam, amely eredetileg 7200 forintnál volt, azonban a tavaly nyári 225 forintos osztalékfizetést követően 6980 forint környékére húzódott vissza. A jegyzés innen fordult, mutatva, hogy az emelkedő trend még érvényben van.


Két erő csap össze a Richter grafikonján
Két erő csap össze a Richter grafikonján
Forrás:stooq.com

Ugyanakkor korábban egy duplacsúcs szerű alakzatból tört lefelé az ár, aminek "völgye" 7800 forint körül volt és magassága pedig 1200-1400 forint. Ez az alakzat így 6600-6400 forintra mutat. Ha teljesülne, akkor viszont megtörne az emelkedő trend, így a következő napok nagy kérdése, hogy a két egymással ellentétes erő közül melyik lehet az erősebb.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!