Még egy hete sem vezették be a tőzsdére, máris hatalmas siker a Horizons ETF Management új tőzsdén jegyzett befektetési alapja, az orvosi célú marihuánával foglalkozó cégeket követő Medical Marijuana Life Sciences ETF - írta a Marketwatch. Az első marihuánával kapcsolatos tőzsdén jegyzett alap árfolyama négy kereskedési nap alatt 17,8 százalékkal drágult, s mindezt kiemelkedően magas forgalom mellett. Az ETF-ek napi átlagforgalma meghaladta az egymillió darabot. Összehasonlításképpen: a másik négy áprilisban debütáló ETF közül egyik forgalma sem haladta meg a napi 5000 darabot.

Az orvosi célú marihuána alap jelenleg 37,6 millió kanadai dollárt kezel (ez 28,2 millió amerikai dollárnak felel meg), ez alapján is a hónap legsikeresebb kibocsátásának tekinthető. Az eszközállomány alapján őt követő JPMorgan Global Bond Opportunities ETF-nek csak 25,1 millió dollárt sikerült begyűjtenie, pedig a mögött ott áll a világ egyik legnagyobb befektetési bankjának teljes disztribúciós hálózata - emlékeztet az összefoglaló.

A Morningstar adatai szerint ez a siker meglehetősen egyedülállónak tekinthető, még az elmúlt időben slágerré vált ETF-ek között is. A tőzsdén jegyzett alapok globálisan több, mint 3,7 milliárd kezelnek, azonban ennek az összegnek a jelentős része néhány nagy és ismert alapban található.

A siker az írás szerint elsősorban annak köszönhető, hogy az új termék egy olyan iparágat fed le, amely iránt nagy az érdeklődés, azonban eddig nem volt olyan termék, amelyen keresztül a befektetők megfelelő kitettséget vállalhattak volna irányába.

A marihuána legális felhasználását övező jogi bizonytalanságok miatt a szabályozó hatóságok eddig nem engedélyezték hasonló alap elindítását. A Horizons alapja is szigorú megkötések mellett működik, csak olyan társaságok részvényeibe fektethet, amelyek a marihuána orvosi illetve kutatási célú felhasználásával foglalkoznak, a rekreációs célokra történő felhasználásban érdekelt társaságok papírjaiba nem.

Hasonló megkötéseket találni a kibocsátás előtt álló hasonló alap, az Emerging Agrosphere ETF szabályzatában is. E szerint az alap "nem fektet olyan cégekbe, amelyek a marihuána nem orvosi célú felhasználásának területén nyújt szolgáltatásokat az Egyesült Államokban, Kanadában vagy más országban, mindaddig, amíg a nem orvosi célú marihuána termesztése és értékesítése legálissá nem válik az Egyesült Államokban, Kanadába, vagy más országokban".

Az Arcview Market Research nevű cég elemzése szerint hatalmas növekedést produkált az elmúlt években a legális marihuána ipar. Az eladások 2016-ban 30 százalékkal emelkedtek, s négy éven belül 400 százalékos további növekedést várnak. Tavaly felmérések szerint az amerikaiak 60 százaléka gondolta úgy, hogy támogatja a marihuána rekreációs célú felhasználásának legalizálását. A cikk szerint eddig hét államban legalizálták már a marihuána orvosi célú, vagy rekreációs használatát.

A marihuána ETF-ek kibocsátása után már nagyon kevés olyan befektetési termék van, amelyet nem fed le valamilyen formában egy tőzsdén jegyzett alap. Ilyen egyelőre a bitcoin. A múlt hónapban a SEC visszautasította az érvényben lévő szabályozás módosítását, amely lehetővé tette volna bitcoin alapú ETF-ek kibocsátását. Az amerikai felügyelet arra hivatkozott, hogy a bitcoin piacának szabályozatlansága nem teszi ezt lehetővé.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!